Apple изгражда нови центрове за данни в Европа

Технологичният гигант ще предприеме най-голямата си инвестиция на Стария континент

Apple изгражда нови центрове за данни в Европа
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Apple планира да изгради два нови центъра за данни в Европа, съобщава Bloomberg. Технологичният гигант ще вложи 1,7 млрд. евро (1,9 млрд. долара) в двете бази, което ще е и най-голямата европейска инвестиция на компанията досега.

Центровете ще са  разположени в Каунти Галуей, Ирландия и централен Ютланд, Дания. Те трябва да започнат работа от 2017 г. и ще поемат дейности, свързани с iTunes и продукти, свързани с карти и навигация.  Компанията се присъединява към Google и Facebook, които стартираха подобни проекти в северната част на Стария континент.

Изборът на локациите, освен по данъчни и причини, свързани с човешките ресурси, е направен и по едно доста прозаично съображение. Ниските температури в тези страни улесняват значително охлаждането на апаратурата, което заема значителен дял в оперативните разходи на технологичните дружества. Двата центъра ще бъдат захранвани единствено от възобновяеми енергийни източници.

От Apple съобщават, че инвестициите ще отворят „стотици” работни места. „Това е важна стратегическа инвестиция със значителни ползи за местната икономика. Ирландия вече няколко години поред успява да привлече сходни проекти на международни корпорации”, заяви Мартин Шанахан, ръководител на Ирландската агенция за чуждестранни инвестиции.

Печалбата на компанията за последното тримесечие бе рекордните 18 млрд. долара. Наличните ѝ парични ресурси от 178 млрд.  долара я превръщат в частната структура с едни от най-големите инвестиционни възможности в света. На този фон, разходите ѝ за научноизследователска и развойна дейност за 2014 г. са били „едва” 6,04 млрд. долара и акционерите оказват натиск по-голяма част от печалбите ѝ да се реинвестират, за да запази позиция на лидер в иновациите.Подкрепи Economic.bg