Apple ще плати $38 млрд. данъци върху пари, които държи извън САЩ

Компанията се ангажира още с откриването на 20 000 нови работни места в САЩ и $30 млрд. инвестиции

Apple ще плати $38 млрд. данъци върху пари, които държи извън САЩ

Снимка: Pixabay

668 ~ 2 мин. четене
Apple се ангажира със сериозен принос към американската икономика.

Компанията обяви, че ще плати 38 млрд. долара данъци върху паричните средства, които държи в чужбина. Тя също така обеща да създаде 20 000 работни места и да инвестира 30 млрд. долара в САЩ през следващите пет години.

Данъчното плащане от 38 милиарда долара, за реализирани печалби в чужбина, "вероятно ще бъде най-голямото по рода си", се казва в съобщението на компанията, предава CNN.

С въвеждането на новите данъчни правила на САЩ компании като Apple вече не могат да избягват плащането на данъци върху международни печалби за минали периоди, като държат парите извън Съединените щати. Те трябва да плащат данък, независимо дали ще върнат парите обратно в страната или не.

Apple също така е информирала служителите си по света, че ще получат бонус на стойност 2500 долара в акции в отговор на новия данъчен кодекс на САЩ, според източник, запознат с въпроса. Според Блумбърг, бонус ще получат всички служители под определено висше ниво.

В момента компанията има 123 000 служители на пълно работно време по целия свят. Около 84 000 от тях са в САЩ.

Инвестицията от 30 милиарда долара в съоръжения на компанията в Съединените щати ще включва нов кампус, чиято локация предстои да бъде оповестена.

Кампусът "първоначално ще се ползва за отдели за техническа поддръжка за клиентите", се казва в прессъобщението. Apple допълва, че повече подробности за новия кампус ще бъдат обявени по-късно тази година.

Най-малко 10 млрд. долара от новите инвестиции ще отидат за изграждане на нови центрове за данни, които съхраняват информация за поддръжка на услуги като Siri, iMessage и Apple Music, съобщават още от компанията.

Тя вече има центрове за данни в седем щата.

Apple твърди също, че тези нови инвестиции, съчетани със "сегашния темп на разходите за местните доставчици и производители", ще добавят около 350 млрд. долара към американската икономика през следващите пет години.
Подкрепи Economic.bg