Можем да очакваме повишаване на лихвите по кредитите

Ръстът на България обаче е по-всеобхватен и по-устойчив, отколкото на Румъния, смята Дан Букша

Можем да очакваме повишаване на лихвите по кредитите
1960 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Има два аспекта, обуславящи потенциално повишаване на лихвите по кредите в страните от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Единият е очакваният от анализаторите ръст на основните лихвени проценти в Еврозоната, а другият е вътрешната инфлация във всички страни в процес на възстановяване.

Това коментира след въпрос от репортер на Economic.bg Дан Букша - главният икономист на УниКредит Булбанк за ЦИЕ, по време на икономическия форум Euromoney, който се проведе във Виена.

„Прогнозите на колегите предвиждат инфлацията в Еврозоната да се движи около 1.5% през следващите две или три години. Причината за това е фактът, че базисната инфлация в Еврозоната не се възстановява толкова бързо, колкото Европейската централна банка (ЕЦБ) би искала”, каза Букша. „Както знаете, ЕЦБ иска инфлацията да бъде близо или малко под 1%, но ние оставаме далеч от това равнище основно заради базисната инфлация”, добави той.

По думите му при тази икономическа обстановка можем да очакваме повишаване на лихвите по кредитите за домакинства и компании, но ръстът няма да е голям. Според главния икономист обаче вторият аспект – вътрешната инфлация в държавите – е много по-важен. „Трябва да кажа, че в този аспект според нас България е в много по-добра ситуация, отколкото останалите страни от ЦИЕ”, коментира Букша.

Според него икономическият растеж на Румъния, която според някои анализатори се представя най-добре не само сред страните в ЦИЕ, но и Европейския съюз като цяло, е бил подкрепен от потреблението, селското стопанство и търговията на дребно. "Ръстът на България обаче е по-всеобхватен и по-устойчив, отколкото на Румъния", смятай той.

„Много малко рискове виждаме пред банковата система в региона на ЦИЕ. От сега нататък очакваме, растежът в региона да се забави. Все още смятаме, че отпускането на кредити се възстановява. Не толкова бързо, колкото беше преди кризата, но не мисля, че искаме това отново да се случва”, каза главният икономист на УниКредит за ЦИЕ. Като цяло прогнозата му е за естествен растеж в региона и по-възстановяване на някои страни, отколкото на други. Това обаче ще се дължи на това, че тези, при които ще има по-бърз растеж, просто идват от много ниско равнище. България е някъде по средата, където тя не би трябвало да има опасения.

Подкрепи Economic.bg