Apple отлага спорната функция за сканиране на снимки

Тя има за цел да защитава децата, но критиците видяха шанс за използването ѝ от репресивни правителства

Apple отлага спорната функция за сканиране на снимки

Снимка: Twenty20

1368 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Apple Inc обяви, че ще отложи пускането на функцията за сканиране на изображения за наличието на сексуално насилие над деца в тях. Компанията заяви, че има нужда от още време, през което да събере допълнителна обратна връзка и да подобри технологията си. Решението идва, след като гигантът се сблъска с остри критики миналия месец, когато обяви новата функционалност. Технологията предизвика притеснения както сред широк кръг правозащитни организации, така и сред служители на самата компания.

Критиците твърдят, че тази функция може да бъде използвана от репресивни правителства, които искат да намерят други материали в устройствата на потребителите и по този начин да налагат цензура или арести. Според тях е невъзможно да се определи дали Apple проверява малък набор от съдържание или технологията крие начин за злоупотреба с нея.

Корпорацията мотивира пускането на новата си функция с желанието да предпази децата от това да станат жертва на сексуално и порнографско посегателство. Разработената от Apple технология е базирана на изкуствен интелект и трябваше да бъде внедрена в чат приложението iMessage, за да алармира родителите, в случай че засече размяна на снимки с подобно съдържание.

Досега гигантът от Купертино винаги е поддържал имидж на стриктен пазител на поверителността и личната неприкосновеност на данните на потребителите.

Подкрепи Economic.bg