Новата функция на Apple за сканиране на снимките буди притеснение

Правозащитниците се опасяват, че добрата идея може да има странични негативни проявления

Новата функция на Apple за сканиране на снимките буди притеснение

Снимка: Twenty20

3914 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Повече от 90 групи за защита на човешките права публикуваха отворено писмо с призив към Apple да се откаже от плановете си да сканира съобщенията на деца и възрастни за кадри с порнографско съдържание и сексуално насилие.

Въпреки че тези функции имат за цел да защитят децата и да намалят разпространението на материали със сексуално насилие над деца, ние сме загрижени, че те ще бъдат използвани за цензуриране речта, ще нарушат поверителността и сигурност на хората по целия свят и ще имат пагубни последици за много хора деца“, пише в позицията.

Новата функция за защита на децата, която бе обявена в началото на август, ще бъде внедрена в чат приложението iMessage. Тя е базирана на софтуер с изкуствен интелект, който е обучен да разпознава голота. Идеята е родителите да бъдат предупреждавани, ако детето им получи или изпрати голи снимки. Apple твърди, че самата компания няма да е наясно с това.

Повечето облачни услуги – като Dropbox, Google и Microsoft – вече сканират потребителски файлове за съдържание, което може да нарушава техните условия за ползване или е потенциално незаконно.

Дълги години Apple се разграничаваше от конкурентите си, пледирайки, че защитава в максимална степен личните данни и не се бърка в поверителността на потребителите. Сегашният ход събуди притеснения за отражението на технологията в някои държави с по-различни правни системи. С други думи, промяната би нарушила криптирането от край до край за iMessage, което Apple твърдо защитава в други контексти.

„Толкова е разочароващо и обезпокоително, че Apple прави това, защото в миналото те бяха твърд съюзник в криптираната защита“, каза Шарън Брадфорд Франклин, ко-директор на CDT Security and Surveillance Project, пред Reuters.

Нашата основна грижа са последиците от този механизъм, как използването му може да бъде разширено и в други ситуации и други компании“, обяснява Флавио Вагнер, президент на независимата бразилска организация Интернет обществото.

Сред подписалите писмото са организации от Бразилия, Индия, Мексико, Германия, Аржентина, Гана и Танзания.

Изненадани от недоволство след обявяването на функцията преди две седмици, от Apple представиха поредица от обяснения и документи, за да докажат, че рисковете са ниски.

Подкрепи Economic.bg