Президентът ще връчи утре мандата за правителство на ГЕРБ

ГЕРБ-СДС ще имат една седмица, за да върнат мандата – изпълнен или не

Президентът ще връчи утре мандата за правителство на ГЕРБ

Снимка: БТА

3155 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

На 20 август, петък, в 9.30 ч. на „Дондуков“ 2 съгласно конституционната процедура държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че кандидат-премиерът им ще бъде отново Даниел Митов. Засега обаче не е ясно дали той ще представи състав на кабинет пред Радев, тъй като сигналите са разнопосочни. Борисов няколко пъти обяви, че ще представи правителство. В същото време председателят на парламентарната група ГЕРБ–СДС Десислава Атанасова каза, че няма да има състав.

Решението на президента идва в деня, в който Комисията по бюджет и финанси провежда първото си заседание, на което разглежда актуализацията на бюджета за 2021 г. Малко по-рано държавният глава обвърза връчването на мандата със започването на процедурата по разглеждане на актуализацията.

Според Конституцията ГЕРБ-СДС ще имат една седмица да върнат мандата. И Борисов, и Атанасова заявиха, че той ще бъде върнат на президента в рамките на деня, в който го получат.

След това Радев предстои да връчи трети мандат на парламентарно представената партия, на която прецени. И "Демократична България", и БСП обявиха, че ще опитат да сформират кабинет, ако получат мандата. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обаче заяви, че няма да подкрепи правителство на друга партия, което почти сигурно означава, че ще се върви към нови избори.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg