Държавата бави плащанията за туроператорите

Бавят се пари дори по програмата, която изпраща ученици на море тази година и подпомага туристическия сектор

Държавата бави плащанията за туроператорите

Снимка: Красимир Свраков

692 ~ 4 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Пандемията създаде огромни затруднения за туристическия сектор – спрени пътувания, противоепидемични мерки, слаб летен сезон миналата година и кратък през настоящата. По всичко личи, че изпитанията пред туроператорите продължават. Те сигнализират за променени срокове за изплащане на държавната помощ в размер на 16.4 млн. лв., която трябва да получат от Министерство на туризма. Забавени плащания има и по програмата, която изпраща ученици на море тази година.

И двете програми имат за цел да подпомогнат дейността на туроператорите, които са най-силно ударени от поредните няколко вълни на пандемията, а с идването и на четвъртата – затрудненията им ще продължават.

Приемът на заявления за кандидатстване по втората фаза на мярката започна от началото на юли, а туроператорите можеха да кандидатстват до 20 юли. С предвидените малко над 16.4 млн. лв. туроператорите трябва да компенсират клиентите си за неосъществените пътувания от 1 март до 31 декември 2020 г. заради пандемията. Министерството на туризма има срок за обработка на документите от 20 дни и още 10 дни, които са предвидени за евентуални въпроси, според указанията, посочени при обявяването на помощта.

Павлина Илиева е председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) разказа пред Economic.bg, че туроператорите са очаквали парите да почнат да се изплащат до средата на август. Сроковете обаче са удължени, коментира тя. Много от клиентите на туристическите фирми вече търсят парите си по съдебен път, което създава допълнителни проблеми на туроператорите.

Илиева определя отношението на ресорното ведомство като „пренебрежително“ при проведените срещи в търсене на отговор защо парите се бавят.

„Казаха, че Националната агенция по приходите (НАП) са ги забавели. Не споря, но колегите ни вече имат запорирани сметки и фалират“, обясни председателят на ОБТ.

В свое официално съобщение Министерство на туризма посочва, че изплащането на безвъзмездните средства ще започне след 13 септември.

„Оценителната комисия е назначена за разглеждане и оценка на съответствието на подадените 120 бр. заявления за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска дейност“, пишат от ведомството.

Пред Economic.bg представител на министерството заяви, че има процедура, която трябва да бъде извършена, преди да започне изплащането на парите. Трябва да се получат справки от други ведомства, Комисията да направи анализ на кандидатите, в рамките на 10 дни да се изчистят пропуските по кандидатстване, да бъде съставен списък с допуснатите кандидати и едва тогава може да започне изплащането на парите.

Ресорното ведомство не може да прогнозира за какъв период от време ще се обработи информацията, която получава. Понякога е огромна и е представена в огромни таблици с данни.

Именно заради невъзможността министерството да работи в кратки срокове и забавянето на изплащането на помощта, от ОБТ ще поискат среща с министъра на икономиката Кирил Петков и изпращат писмо до Министерски съвет с искане парите да бъдат изплатени по-бързо. Според Илиева те са налични по сметка на министерството.

„Отношението към нас е геноцидно. Няма никаква предвидимост. При първата фаза кандидатстваха 810 фирми и на 2 март парите бяха изплатени, т.е. в рамките на 20 дни“, допълни Илиева.

По програмата на МОН „Отново заедно“ също се бавят пари към туроператори. Тя имаше за цел да изпрати 30 хил. деца на почивка, а предвидената сума за това бе 15 млн. лв. Така двете министерства обединиха сили в помощ на учениците и родния туризъм. Първият етап по кандидатстване бе до края на юли. Схемата предвиждаше училищата да получават 70% от сумата още при кандидатстването, а останалите 30%, когато представят сключен договор с туроператор в МОН.

Свидна Динева е собственик на туроператорска агенция ("Лоял Травел") и казва, че парите се бавят за по-малките общини. Така например туроператорите, които са сключили договори с училищата от София-област и вече са изпратили ученици на лагери, още не получават парите си. Общата стойност на сключеният договор на Динева е за 300 хил. лв., от които забавени са 140 хил. лв.

„Дори тези 70% при подаването на документите не се изплащат веднага. Чакат се постановления“, коментира пред Economic.bg Динева.

Тя разказа, че е подала писмо към Министерство на туризма, за да сигнализира за забавените плащания по програмата, но не е получила конкретен отговор.

От пресцентъра на Министерство на образованието коментираха, че не би трябвало да има забавяния по програмата и да изпратим писмено въпросите си.

Припомняме, че програмата бе прекратена заради разпространението на новата вълна от коронавирус. От ведомството съобщават, че до момента общо одобрените училища, които са кандидатствали по програмата, са 769, включващи  20 900 ученици и 2178 учители. Изразходените средства са 11,183 млн. лв. Средствата, предвидени за мярката, които все още не са използвани, остават, за да бъдат изразходени в подкрепа на туристическия сектор, съобщават от МОН.Подкрепи Economic.bg