Туроператорите вече могат да кандидатстват за новата държавна помощ

Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от малко над 16.4 млн. лв.

Туроператорите вече могат да кандидатстват за новата държавна помощ

Снимка: Pixabay

332 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Икономически мерки

От днес започва приемът на заявления за кандидатстване по втората фаза на схемата за държавна помощ в подкрепа на туроператорите. Предвидените средства по мярката са малко над 16.4 млн. лв., а с тях туроператорите трябва да възстановят дължимите суми към клиентите си по нереализирани туристически пакети за периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. Крайният срок за подаване на документи е 20 юли.

От министерството на туризма съобщават, че безвъзмездните средства по схемата ще се разпределят пропорционално до тяхното усвояване спрямо броя на одобрените кандидати и реализирания оборот за всеки кандидат в размер до 15 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума на клиенти за неосъществените пътувания за посочения период и същевременно не повече от стойността на невъзстановените средства от доставчиците на туристически услуги на туроператора за същия период.

Припомняме, че именно тези допълнителни условия принудиха туроператорите да излязат на протест пред Президентството преди няколко дни с искания правилата да бъдат променени, защото са „счетоводно нелогични“. След проведени срещи между министър Стела Балтова и протестиращите не се стигна до промяна на схемата

С въвеждането на правилото за определяне на праг на размера на помощта до размера на щетата (невъзстановените средства от контрагенти към туроператор) се цели - на първо място да не се допусне финансиране на печалба с държавна помощ; на второ място се цели поставяне на демаркационна линия на настоящата схема с останалите схеми и програми за безвъзмездно финансиране, които осигуряват ликвидни средства, свързани с основната дейност на предприятието – туроператор; трето - да не се допусне предприятието – туроператор да получи необосновано висок размер на помощта, отколкото е размерът на понесената щета вследствие възникналата епидемия от COVID -19, посочват от ведомството.

Подаването на заявления за кандидатстване се извършва по електронен път на посочения линк. От министерството посочват и линк към ръководство за работа с електронната система.

Подкрепи Economic.bg