Пеканов: Манипулация е, че кабинетът вдига с 50% корпоративния данък

Вицепремиерът опроверга неверните предизборни твърдения на ГЕРБ по отношение на глобалния данък върху технологичните компании

Пеканов: Манипулация е, че кабинетът вдига с 50% корпоративния данък

Снимка: БТА

720 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg
Глобален корпоративен данък

Абсолютно невярна е информацията, че служебното правителство повишава с 50% корпоративния данък в България. Такова твърдение е абсурдно, най-малкото защото не попада в правомощията на служебен кабинет. Това написа служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в профила си във Facebook.

Коментарът му идва след изненадващата пресконференция на ГЕРБ, по време на която обвиниха кабинета, че се е съгласил да повиши въпросния налог до 15%. Часове по-късно финансовият министър Асен Василев побърза да даде брифинг, за да обясни, че изказванията на бившите управляващи са „злонамерена лъжа“.

Разбирам, че ситуацията е предизборна, но не е правилно да бъде манипулирано общество по такива фундаментални въпроси, по които множество икономисти и експерти, включително мои колеги, работят от години“, написа Атанас Пеканов.

За какво всъщност става дума

Миналата седмица 130 държави, сред които и България, подкрепиха въвеждането на глобалния минимален корпоративен данък. Става дума за инициативата BEPS на ОИСР, която тече от няколко години и предвижда промени, насочени към облагането на най-големите корпорации в света, които и сега не плащат данъци в България. Ярък пример може да бъде даден както с гиганти като Facebook и Google, така и със Starbucks, която често плаща в някои страни далеч по-малко данъци от кварталния магазин, дава пример Атанас Пеканов.

Затова целта е данъчната система да бъде осъвременена в контекста на глобализираната и цифровизирана икономиката на 21 век, изтъква Атанас Пеканов. Идеята е големите международните корпорации да започнат да плащат по по-справедлив начин за приходите си от трансгранични дейности и данъците им да отиват по местата, откъдето услугите им се използват.

Вместо това към днешна дата законодателството им позволява да се отчитат на една локация и те, логично, избират такива с ниски данъци. В Европа едно от най-предпочитаните места за базиране е Ирландия. „Според проучване от 2018 г. загубата на приходи в световен мащаб от избягването на данъци от големите корпорации възлиза на 200 милиарда долара годишно“, посочва Атанас Пеканов.

„Данъците трябва да се плащат там, където се създава стойност, а не да бъдат прехвърляни до безкрай в данъчни убежища чрез сложни механизми на ръба на закона.“

Какво представлява данъчният пакет

Данъчната реформа е базирана на два основни стълба: глобален минимален данък и нова форма на данъчно облагане на цифровите услуги. „Въвеждането на първото тепърва ще се дискутира и въвежда в бъдещето, а второто има за цел да адаптира данъчните правила към цифровата ера“, посочва Пеканов.

Той обяснява, че когато бъде финализирана, реформата ще има за цел да намали избягването на данъчна тежест от големи международни компании чрез агресивно прехвърляне на печалби в офшорни зони, в които плащат между 0% и 3% върху своите печалби. Рамката и детайлите по нея, както и планът за нейното изпълнение, ще бъдат финализирани през октомври, и могат да влязат в сила най-рано през 2023 година. 

Вторият стълб на мярката е насочен към големите технологични компании, отбелязва Пеканов и изтъква, че и към момента те почти не плащат данък върху генерираните приходи в България. 

Постоянното намаляване на данъчните ставки не само не е гарант за привличане на нови бизнеси – спадащите държавни приходи директно лишават държавите от средства за важни инвестиции като инфраструктура, образование и усилия за борбата с пандемията например.

Подкрепи Economic.bg