Beltrame ще инвестира €300 млн. в завод за стоманени пръти в Румъния

Това ще бъде първият проект в стоманодобивната индустрия в Европа от десетилетия насам

Beltrame ще инвестира €300 млн. в завод за стоманени пръти в Румъния

Снимка: Pixabay

804 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

AFV Beltrame Group, един от най-големите производители на стоманени пръти и специални стомани в Европа, обяви, че ще инвестира 300 млн. евро в екологична фабрика за арматурни и метални пръти в Румъния.

Проектът ще включва изграждането на завод за валцована стомана и 100 MWp фотоволтаичен парк. Производството ще е с капацитет от около 600 000 тона годишно.

По данни на Romanian Insider вътрешното потребление на арматурни и метални пръти в строителния сектор на страната възлиза на около 1.4 – 1.5 млн. тона годишно. Очаква се то да се увеличи през следващите 10 години, главно поради инвестирането на правителството в публична инфраструктура.

В момента Beltrame обмисля няколко места за своя проект.

Това ще бъде първият проект за стоманодобивна фабрика в Европа от десетилетия насам и ще създаде нов еталон за стоманодобивната индустрия по отношение на намаляване на въглеродните емисии.

В Румъния Beltrame Group притежава стоманодобивния завод Donalam, специализиран в производството на горещовалцувани стоманени пръти и специални стомани. Те имат приложения в различни индустрии – от петрол и газ, в автомобилна индустрия, при големите механични и хидравлични съоръжения до селскостопански машини и оборудване.

Румънското издание напомня обаче, че единственият местен производител на арматури в Румъния – COS Targoviste, който е в процедура по несъстоятелност, не получи одобрение от съда на плана си за оздравяване и вероятно ще фалира.

Подкрепи Economic.bg