Много клиенти може да не получат парите си от туроператорите

От бранша алармират, че много фирми са изправени пред фалит

Много клиенти може да не получат парите си от туроператорите

Снимка: Screenshot / Travel News

1216 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Туроператорите са изправени пред фалити заради действия на държавата, вследствие на които клиентите може да не получат дължимите им пари. За това алармираха от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и от Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Браншовите организации визират финансовата помощ от над 16 млн. лв., предназначена за връщането на платени суми към потребителите, които заради пандемията не успяха да осъществят планираните си пътувания. Според бизнеса постановлението от 18 юни е противоречиво и много от туроператорите няма да могат да изпълнят условията по него. 

Двете асоциации заявиха, че нямат комуникация с Министерството на туризма. Писали са писма и до министър-председателя и до президента, но исканията им остават нечути. Именно заради това утре организират протест с искане на оставката на ресорния министър Стела Балтова и нейните заместници.

БАТА и ОБТ са недоволни от няколко критерия в постановлението, които според тях са „счетоводно неизпълними“, защото вървят с обратно действие от 5 април. Първият сочи, че до 5 април 2021 г. туроператорът не трябва да е разполагал с ликвидни средства. Но това, според представители на двете асоциации, означава, че дружеството трябва да е обявило несъстоятелност, което пък означава, че изобщо няма да може да кандидатства за помощта.

Вторият критерий сочи, че към 5 април 2021 г. фирмата трябва да е осчетоводила дължимата сума към съответния клиент като такава за неосъщественото пътуване от 2020 г. заради пандемията. Според асоциациите това означава, че туроператорите трябва да издадат кредитно известие, чиято давност е 5 дни, т.е. до 5 дни трябва да върнат сумата към клиента. Това е невъзможно, защото те не разполагат с нужните средства, а кандидатстването за помощта започва от 1 юли до 30 юли. Едва след това туроператорите и туристическите агенции имат 1 месец, в който трябва да се разплатят с клиентите си за техните неосъществени пътувания.

От БАТА и ОБТ искат тези условия да отпаднат. Алармират, че ако останат в сила, няма да успеят да покрият задълженията си към клиентите си. Ще е възможно изплащането на суми на част от туристите изцяло или на всички, но не в пълен размер.

По повод на това, че от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се разграничават от техните искания за оставка на министър Стела Балтова, недоволните асоциации коментираха, че фирмите, членуващи в АБТТА, не работят с директни клиенти и нямат техния проблем, както и че не предлагат пакетни пътувания.Подкрепи Economic.bg