МС одобри подкрепата за туризма чрез ученици на море

По програмата ще бъдат изпратени на почивка 30 хил. ученици, но без ясни критерии за подбор на децата

МС одобри подкрепата за туризма чрез ученици на море

Снимка: Красимир Свраков

724 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министерският съвет прие решение по програмата на служебното „Отново заедно“, която цели да подкрепи туристическия сектор, изпращайки 30 хил. ученици и учители да почиват по курортите през лятото. След днешното правителствено заседание министърът на туризма Стела Балтова каза, че програмата ще бъде реализирана от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година.

Насочена е главно към два субекта – първият е туристическият бизнес, а вторият – учениците“, коментира Балтова, допълвайки, че туристическият сектор е в период, в който е необходимо възстановяването му и подпомагането му.

Държавата ще отдели 15 млн. лв., като туристическите пакети ще бъдат за 6 дни на стойност 500 лв. за всеки изпратен ученик. Туристическият сектор ще бъде подпомогнат, като голямо част от учениците ще имат възможност да посещават креативни събития – музеи, арт събития и др. Така според Балтова ще се подпомогнат и туроператорите, музеите и екскурзоводите.

Всяко учебно заведение има лимит от 165 ученика, които ще може да изпрати на почивка, а критериите, по които учениците ще се избират, остават в ръцете на ръководството. Препоръчителни критерии на МОН са успех, времето на онлайн обучение, социален статут на ученика.

„Кандидатстването ще бъде в 2 тура. Първият от 31 юли и ако останат места ще има втори кръг от 1 август до 31 август. Като приоритет в първи кръг ще бъдат големите училища, а ако останат места ще се включат и по-малките“, заяви Балтова.

Родителите няма да доплащат допълнително суми за почивката.

Всяко училище, след като избере учениците, ще трябва да избере и да събере три оферти от агенции, с които да кандидатства към МОН и да се обоснове защо избраната дестинация е важна за развитието на учениците.

Министерството на образованието и науката (МОН) ще приема заявки за участие от утре, 17 юни 2021 г., до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

За първия етап от кандидатстването важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.

„Отново заедно“ е предназначена за ученици от I клас до XI клас през учебната 2020/2021 г., като на всеки 10 ученика има не по-малко от един придружител - учител или друг педагогически специалист от училището или от Център за специална образователна подкрепа.

Подкрепи Economic.bg