Държавата ще спасява туризма с олинклузив ваучери за учители и ученици

Някои от фирмите с по-крупни дългове към НАП са започнали доброволен диалог

Държавата ще спасява туризма с олинклузив ваучери за учители и ученици

Снимка: Красимир Свраков

8824 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Държавата ще предостави ваучери за почивка по българските курорти на ученици и учители. Бюджетът по мярката е 15 млн. лв. и се очаква около 30 хил. деца и възрастни да се възползват от нея. Схемата следва да вдигне заетостта в туризма и да има силен социален ефект според служебния финансов министър Асен Василев. Предоставянето на ваучерите ще става посредством туристическите оператори.

Бюджет 2021

Потърсихме възможност това подпомагане на бизнеса да включи учениците и педагогическия персонал в страната, защото те имаха изключително натоварена година“, посочи служебният образователен министър Денков.

Първоначално по схемата ще може да се кандидатства до първата половина на месец юли. По мярката кандидатстват самите училища, но има лимит – всяко учебно заведение може да кандидатства за максимум 70 деца, като не се прави разлика между големи и малки училища. След одобрение, средствата ще бъдат отпускани на училищата, които ще сключват договорите с туроператорите.

Според Василев в момента се обсъждат възможностите държавата да заплаща COVID тестове на чуждестранните туристи, които влизат в страната. Темата се обсъжда с туристическото и здравното ведомства.

Очаква се следващата седмица да бъде представен всеобхватен пакет от мерки за подкрепа на възстановяването на българския бизнес. По думите на финансовия министър тогава „всичко ще е обсъдено с партньорите и целият този пакет ще бъде готов“.

Големите дългове към НАП

По темата за просрочените задължения към НАП, финансовият министър обяви, че вече някои от фирмите с по-крупни дългове са започнали диалог с приходната агенция за план за изплащането им. Василев посочи още, че до момента фризьорските салони са били един от най-следените от НАП бизнеси и реторично попита каква ще бъде щетата за бюджета, ако техните задължения не се съберат и каква ще бъде, ако не се съберат многомилионните просрочени задължения.

На въпрос какво мисли за съществуването на Българската банка за развитие (ББР), която заформи скандал с разкритията, че предоставя големи кредити на едва няколко фирми, финансовият министър посочи, че в момента тя е „язва, рана“, но при сериозни промени в начина ѝ на работа може да допринесе за развитието на малките фирми.

Василев още един път разкритикува бившия финансови министър Кирил Ананиев за това, че не внесе в Народното събрание актуализация на бюджета, тъй като от началото на годината са преструктурани над 800 млн. лв. от Централния бюджет, и то за мерки, свързани с COVID, като „60/40“ и 50-те лв. за пенсионерите за месеците апил и май.

Коментари: 0