Премиерът предложи на Радев да уволни директора на разузнаването

Причината е, „за да се гарантира устойчивост на системата за защита на националната сигурност“

Премиерът предложи на Радев да уволни директора на разузнаването

Снимка: БТА

3458 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Служебният кабинет предлага на президента Румен Радев да уволни директора на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов и на негово място да назначи Антоан Гечев. Причината е, "за да се гарантира устойчивост на системата за защита на националната сигурност на страната", посочи говорителят на правителството Антон Кутев след проведеното заседание.

Той уточни, че под ръководството на Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Атанасов заема поста от лятото на 2018 г.

Припомняме, че Атанасов излезе в четиримесечен отпуск от 7 май до 6 септември, но го прекрати след повторна покана за среща със служебния премиер Стефан Янев в края на миналия месец. Тогава уволнен бе и директорът на ДАНС.

Предложението за нов директор на ДАР Антоан Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ в периода 2018 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „ Военно дело“ от ВА „Г. С. Раковски“.

Подкрепи Economic.bg