Apple пуска iOS 9 през есента

Вижте какви екстри ще притежава приложението

Apple пуска iOS 9 през есента
424 ~ 2 мин. четене

На Световната конференция за разработчици на Apple се представи новата версия на мобилната операционна система – iOS 9. Новата операционна система е съпътствана от редица подобрения, нови функционалности и интересни приложения.

Операционната система на Apple е налична веднага за избрани разработчици, като публичната Beta версия ще дойде през юли. Официално Apple пуска софтуера за всички през есента, като на iOS 9 ще могат да се радват всички, имащи телефони от iPhone 4S и iPad 2 от 2011 г.

Първо, iOS 9 ще включва нов шрифт, наподобяващ San Francisco, използван при Apple Watch. Големината на инсталационния файл за новия софтуер е само 1,8 GB, което е над два пъти по-малко за разлика от старата версия iOS 8, която цели 4,6 GB. Apple са успели да интегрират и нов „Low Power Mode“, който да ви даде още 3 часа работа. Това най-вероятно ще стане чрез намаляване на още повече процеси във фонов режим. iOS 9 включва и ъпдейти за HomeKit и CarPlay.

CarPlay вече поддържа много повече приложения от производители на автомобили, като през апликацията ще можете да контролирате каквото се сетите. Безжичната свързаност си я има още от предната версия на iOS. Остава и тук, но все още на пазара няма коли, които от своя страна да го поддържат.


Една от по-впечатляващите функции на iOS 9 е Siri. Тя дава възможност за много по-интуитивно продлагане на информация, която може да ви е нужна. Тя ще бъде предлагана според мястото, на което се намирате и часа. По-интересно е, че Siri вече ще вижда какви предложения сте инсталирали и ще ви предлага други подобни, които биха ви били полезни. Също така, ако получите обаждане от непознат номер, асистентът ще търси информация за него, за да ви покаже кой се обажда.

Търсенето на приложения вече работи със Spotlight. Конвентирането в каквито и да е мерни единици вече може да става не само чрез глас. Според Apple, разликата межу подобрения им асистент Siri и конкуренцията в лицето на Google Now и Cortana е, че предлаганата от Apple услуга задържа всички данни на смартфона и не ги изпраща в облака.

Ползвателите на iPad ще се зарадват и няколко нови промени по интерфейса. Клавиатурата вече включва бързи бутони за cut, copy и paste. Това, заедно с възможността тази клавиатура да се превръща в тракпад, изглежда ще стане любима функция на използващите устройството си за работа и сериозно писане.

Екранът ще може да бъде разделян на две в пропорции 50 на 50 или 70 на 30. Мултитъчът работи идеално в този случай, а възможността да провлачвате и използвате няколко приложения едновременно на един и същи екран е чудесна. Докато работите с едното, другото ще остава напълно активно на фона. Видеоматериали ще можете да гледате в отделна кутия, която да местите където си искате из екрана. Интересното е, че разделянето на екрана ще бъде налично само за iPad Air 2 и по-нови устройства, докато местенето на приложения ще може да се използва и на по-стари.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg