Apple, Samsung, Audi и BMW ще работят по „дигитален ключ“ за автомобили

Ходът идва на фона на растящия глобален пазар за споделяне на превозни средства

Apple, Samsung, Audi и BMW ще работят по „дигитален ключ“ за автомобили

Снимка: Pixabay

Много модерни автомобили вече дават възможност на човек да ги отключи с телефона си. Проблемът е, че няма единен стандарт, който да гарантира, че функцията ще работи на различни устройства. Сега редица технологични компании и автомобилни производители си подават ръка в опит да решат този казус. 

Над 70 компании, сред които Apple, LG, Samsung, Panasonic, Audi, GM, BMW, Hyundai, NXP, Qualcomm и Volkswagen, се присъединиха към Car Connectivity Consortium (CCC). Ходът идва на фона на растящия глобален пазар за споделяне на превозни средства. 

Тяхната цел ще е да създадaт стандартa Digital Key (Дигитален ключ), който да позволява безопасното отключване и стартиране на различни марки коли през различни мобилни устройства. 

Публикуването на такъв стандарт, от една страна, ще помогне на повече компании да възприемат новата технология. От други, ще позволи на собствениците на автомобили да споделят достъпа до своите превозни средства с други хора чрез своите телефони. 

Източник: CCC

Идеята е стандартът да бъде разработен на базата на нискоенергийни протоколи като NFC или Bluetooth. Така човек ще може да отключва колата си, когато е непосредствено близо до нея – автоматично или ръчно.  

Дигиталните ключове ще улеснят значително и възможностите за споделяне не автомобила. Чрез тях дори да собственикът на колата да е извън града, той лесно ще може да я предоставя за ползване на свои приятели или роднини, ако на тях случайно им притрябва по спешност. 

Коментари: 0