Apple вдига с 30% производството на iPhone в началото на 2021 г.

Недостигът на ключови части обаче може да застраши целта ѝ

Apple вдига с 30% производството на iPhone в началото на 2021 г.

Снимка: Unsplash

808 ~ 1 мин. четене

Apple планира да произведе до 96 милиона iPhone устройства през първата половина на 2021 г., което е почти с 30% повече на годишна база, предава Reuters.

Технологичният гигант, базиран в Купертино, е поискал от доставчиците да произведат около 95-96 млн. iPhone модела, включително от най-новата гама iPhone 12, но и от по-старите iPhone 11 и SE. Недостигът на ключови части обаче може да застраши целта, се казва в доклада на Nikkei, в който се цитират хора, запознати с въпроса.

За цялата 2021 г. Apple планира да направи до 230 млн. смартфона – както стари, така и нови модели. Това ще отбележи 20% увеличение спрямо 2019 г.,  но целта ще бъде редовно преразглеждана в отговор на всякакви промени в потребителското търсене.

През последните две години Apple регистрира годишен спад на доставките на смартфони, но през 2020 г. като че ли започва да обръща тенденцията. През първите девет месеца на годината компанитяа е пласирала около 116 млн. iPhone-а, което е само с 1% по-малко от 2019 г., според данни на изследователската компания IDC.

Освен за телефоните си, Apple подготвя агресивен производствен график за 2021 г. и за своите компютри от висок клас, включително MacBook Pro и iMac Pro, според още двама запознати. Компанията е в средата на замяната на процесорите на Intel със самостоятелно проектирани такива, изградени по технология на британския чип дизайнер Arm.

Apple вече представи три модела MacBook, задвижвани от осемядрения процесор M1, като обяви, че ще са необходими около две години, за да се премине изцяло към тях.

Подкрепи Economic.bg