Apple представи първия MacBook със собствени чипове (снимки)

Новото устройство обещава 20 часа живот на батерията и да е по-бързо от 98% от лаптопите на пазара

Apple представи първия MacBook със собствени чипове (снимки) 3 Снимки

Снимка: Apple

8984 ~ 2 мин. четене

По време на третото онлайн виртуално събитие на Apple от септември насам технологичният гигант обяви още три нови продукта: MacBook Air, Mac Mini и MacBook Pro.

mac

Налични в магазините от 17 ноември и с отворени предварителни поръчки, компютрите отбелязват началото на нова ера в хардуера на Apple, тъй като всички те са оборудвани с новия процесор M1 на компанията. Разработен след дългогодишното партньорство с производителя на чипове Intel, M1 разполага с осем ядра и обещава по-добра производителност и по-ефективно потребление на енергия.

MacBook Air и MacBook Pro ще работят с най-новата версия на MacOS, известна като Big Sur, обяснява The Verge. Представена за първи път през юни, операционната система ще бъде достъпна за изтегляне на 12 ноември и ще бъде оптимизирана за процесора M1.

MacBook Air

Отличаващ се с 13.3-инчов дисплей, Air може да бъде конфигуриран с до 16 GB обединена RAM памет и до 2 TB място за съхранение. Apple казва, че има до 18 часа живот на батерията, което е най-дългият живот на батерията на всеки MacBook Air досега и е 9 пъти по-бърз от предишния Air. Компанията също така заяви, че той е по-бърз от 98% от продадените през последната година лаптопи. Цената му започва от 999 долара в САЩ.

MacBook Pro

По време на основния си доклад Apple заяви, че Pro е „идеалният Mac за много творчески професионалисти“. 3-килограмовият 13.3-инчов лаптоп има по-дълъг живот на батерията от Air - 20 часа. Apple обяви, че това е с 10 часа по-дълго от преди и e най-дългият живот на батерия, предлаган някога на Mac. За разлика от новия MacBook Air, моделът Pro все още разполага с активна система за охлаждане на вентилатора. Опциите за конфигуриране са или 8GB, или 16GB RAM, заедно с 256GB, 512GB, 1TB и 2TB SSD опции. Той е оборудван с три микрофона, FaceTime HD камера и графичен процесор, който е 5 пъти по-бърз от предишния модел. Цената му започва от 1299 долара в САЩ.

Новите лаптопи на Apple са голям скок напред, не само за вътрешните чипове на Apple, но и за лаптопите, базирани на изчислителната архитектурна технология Arm. Никой не е направил лаптоп, базиран на Arm, който обещава вида производителност, който Apple твърди, че новият MacBook Pros предлага.

Apple вече показва приложения като Microsoft Office и Adobe Photoshop и Lightroom, работещи на чипове на Apple, като се очаква те да бъдат достъпни най-късно до юни догодина. Собствените приложения на Apple като Final Cut Pro и Logic вече са пренесени изцяло за работа на новите чипове.

Подкрепи Economic.bg