Новият Apple Mac ще разпали война в чип индустрията

Очаква се гигантът да сложи край на 15-годишно партньорство

Новият Apple Mac ще разпали война в чип индустрията

Снимка: БТА

1872 ~ 2 мин. четене

Очаква се във вторник Apple да представи нови компютри Mac, използващи собствени процесорни чипове. Според анализаторите този ход може да възобнови състезанието на пазара на настолни и лаптоп чипове, облагодетелствайки Qualcomm, предава Reuters.

mac

От 2006 г. насам надпреварата се води от Intel и Advanced Micro Devices (AMD). По онова време Apple се присъедини към повечето други големи производители на компютри, като заложи на чипове, базирани на изчислителната архитектура на Intel x86.

Утре обаче гигантът от Купертино по всяка вероятност ще сложи началото на края на 15-годишната си връзка с Intel, като стартира двугодишен процес по разтрогване на партньорството. Повод за това е очакваната интеграция на собствени чипове в Mac компютрите. Те ще са базирани на изчислителна архитектурна технология от Arm – компанията, която неотдавна Nvidia се съгласи да купи от SoftBank Group в сделка за 40 млрд. долара.

Apple ще проектира чиповете с помощта на технологията на Arm, а ще ги произведе в партньорство с други играч. Най-вероятно това ще е Taiwan Semiconductor Manufacturing, който прави процесори за iPhone.

На другия фронт са Qualcomm и Microsoft, които работят заедно от 2016 г. Тогава производителят на чипове започна да работи със софтуерния гигант за адаптирането на операционната система към своите Arm-базирани процесори. Плод на тяхното партньорство досега е работата им с играчи на компютърния пазар като Lenovo и Asustek. Миналата година самата Microsoft също пусна своя Surfaxe Pro X с процесор на Qualcomm.

Тези устройства са нишови в момента, но навлизането на Apple на пазара вероятно ще привлече вниманието на потребителите около нововъзникващата технологична промяна. Тенденцията би се засилила още повече, ако Apple започне да разработва чипове, които се конкурират с производителността на Intel.

Гмуркането на Apple в Arm (базираната чип архитектура) ще ускори това“, каза Патрик Мурхед, основател на Moor Insights & Strategy.

Arm-базираните компютри имат ключови разлики с тези, използващи Intel. Новият вид технология е доминираща при мобилните устройства, където консумацията на енергия е едно от ключовите предизвикателства. Затова и Arm чиповете претендират, че осигуряват по-дълъг живот на батерията в сравнение с конвенционалните машини.

А подобно на смартфоните, те включват бързо и могат да останат постоянно свързани с клетъчни мрежи за данни. Насочвайки вниманието към работата от дома, старшият директор за управлението на продуктите в Qualcomm – Мигел Нунес, коментира:

Виждаме, че много хора осъзнават, че WiFi у дома им не може да се справи с всичко.“

Пречките пред Arm-базираните компютри също не са малко. Повечето софтуери, написани през последните 20 години, са за машини на Intel и докато не бъдат пренаписани, приложението на новата технология може да се забави.

С Intel чиповете потребителите могат спокойно да използват любимите си приложения за Windows, без да очакват проблеми с производителността или невъзможност за работа. Това акцентираха от Intel в свое официално изявление, дошло на фона на засилващата се конкуренция.

Критичният тест за Arm-базираните компютри ще е реакцията на разработчиците на софтуер и дали те ще пренапишат този, използван от големия бизнес, който все още е топ купувачът на машини. Според Бен Бажарин, главен анализатор в Creative Strategies, навлизането на Apple на пазара не гарантира, че това ще се случи.

Подкрепи Economic.bg