Nvidia е на крачка от най-голямата сделка в чип индустрията

Не е ясно обаче дали регулаторите са готови да я одобрят

Nvidia е на крачка от най-голямата сделка в чип индустрията

Снимка: Pixabay

1516 ~ 1 мин. четене

Nvidia обяви, че е готова да плати 40 млрд. долара за придобиването на производителя на чипове Arm, собственост на японската SoftBank. Ако сделката бъде финализирана, това ще е най-голямото сливане в индустрията, предава Reuters. 

Новината поведе акциите на Nvidia нагоре. Справка на Economic.bg показва, че към 17:33 ч. българско време те са търгуват със 7.40% повишение, или за около 520 долара едната.

Акциите на SoftBank, които месеци наред са под натиск заради проблемите на дъщерната ѝ компания WeWork, също скочиха с около 10%. 

Придобиването на Arm от Nvidia обаче крие и подводни камъни, като много анализатори побързаха да отбележат значителните регулаторни пречки пред него. От една страна е необходимостта от одобрение от няколко страни – Великобритания, Европейския съюз, Китай и САЩ, а от друга е нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин.

Проблем от регулаторна гледна точка може да е това, че жизненоважен доставчик на Apple и други играчи от бранша така би се оказал под контрола на една компания – Nvidia. Най-голямата американска фирма за чипове може да придобие твърде голямо конкурентно предимство, отбелязват анализатори.

Подкрепи Economic.bg