Honda иска да е първият масов производител на автономни коли

Очаква се самоуправляващите се автомобили да играят голяма роля за намаляване на пътнотранспортните произшествия

Honda иска да е първият масов производител на автономни коли

Снимка: БТА

Японската Honda Motor обяви, че ще бъде първият в света автомобилен производител, който масово произвежда автономни автомобили от ниво 3. При него водачът може напълно да се откаже от контрола на всички функции, които са от критично значение за безопасността при определени условия.

Колата усеща, когато условията изискват водачът да възстанови контрола си и предоставя „достатъчно удобно време за прехода“, за да може водачът спокойно да поеме управлението.

Honda планира да стартира продажбите на Honda Legend (луксозен седан), които са с ново оборудване за автоматизирано шофиране преди края на март 2021 г., се казва в съобщение на Honda, предава Reuters.

Големи технологични компании, сред които и Google, се състезават за лидерството при създаването на напълно автономен автомобил и влагат милиарди долари.

„Очаква се самоуправляващите се автомобили да играят голяма роля за намаляване на пътнотранспортните произшествия, осигуряване на транспорт за възрастни хора и подобряване на логистиката“, заявиха от японското министерство на транспорта.

Има общо шест нива на автономност на автомобилите – от 0 до 5, които варират от ръчно управление, през автопилот и достигат до такива, които изобщо не се нуждаят от волан и педали.

Автомобилите от ниво 2, които в момента се движат по пътищата, могат сами да контролират скоростта и управлението, но трябва да има водач, който в рискови ситуации да поеме контрола. През юли американският производител на електрически превозни средства Tesla заяви, че е „много близо“ до постигане на ниво 5 на автономно шофиране.

Коментари: 0