ЕС може да не признае газовите електроцентрали за „зелени“

Те трябва да отговарят на много високи стандарти, за да се квалифицират като „устойчива“ инвестиция

ЕС може да не признае газовите електроцентрали за „зелени“

Снимка: Pixabay

800 ~ 1 мин. четене

Електроцентралите, задвижвани с природен газ, няма да бъдат класифицирани като „устойчиви“ или „преходни“ инвестиции в Европа, освен ако не отговарят на границите на емисиите, които обаче са толкова ниски, че нито една централа в момента не е в състояние да се съобрази с тях. Това става ясно от проектоправилата на ЕС, с които Euractive разполага.

Новите стандарти ще бъдат представени през следващите седмици в рамките на устойчивата финансова таксономия на ЕС, която определя какъв тип инвестиции допринасят значително за борбата на ЕС срещу изменението на климата.

Неуспехът да получи зеления етикет на ЕС може да лиши тези електроцентрали от милиарди евро финансиране, тъй като частните инвеститори търсят подслон в инвестиции, считани за благоприятни за климата.

За да се квалифицират като „устойчива“ инвестиция, газовите електроцентрали не трябва да отделят повече от 100 грама еквивалент на CO2 на киловатчас, съгласно проекта на правилата.

Според индустрията това би възпрепятствало усилията на Полша да замени остаряващия си флот от замърсяващи въглищни електроцентрали с по-чисти газови централи, които отделят средно половината от количеството CO2.

Подкрепи Economic.bg