Фандъкова настоява за удължаване на всички мерки в града

Днес ще бъде взето решение дали учениците от гимназиален етап остават в онлайн форма на обучение

Фандъкова настоява за удължаване на всички мерки в града

Снимка: Красимир Свраков

3446 ~ 1 мин. четене

На днешното заседание на столичния оперативен щаб кметът Йорданка Фандъкова ще предложи удължаване с още две седмици на всички ограничителни мерки, които се прилагат в момента в София с цел спиране на разпространението на коронавируса.

Тя ще настоява баровете и дискотеките да останат затворени, учениците от гимназиален етап да продължат своето обучение в дистанционна форма, а посещението на непълнолетни без придружител в моловете да е забранено. Маските в градския транспорт и на закрито, както и „зелените коридори“ за пазаруване на хората над 65-годишна възраст също ще останат задължителни.

„Днес ще бъде обсъдено удължаването на всички мерки в града с още две седмици. Ще предложа на столичния щаб учениците от гимназиален етап да продължат да се обучават онлайн и в следващите две седмици. Ще обсъдим и преминаването на учениците от прогимназиален етап, 5-7 клас, също в онлайн среда, тъй като основен проблем в момента са учителите“, каза Йорданка Фандъкова по време на посещението си в 11 ДКЦ, където са поставени фургони, в които да се преглеждат и тестват хора със симптоми на коронавирус.

По отношение на децата в детските градини и учениците от начален етап Фандъкова е на мнение, че при тях рискът от смесване е най-малък. „Най-малък риск от смесване на класове и групи има в детски градини и начален етап. Смятам, че не се налага обсъждане на различна форма на обучение за тях. Те имат възможност при заболеваемост над 20% да преминават към онлайн обучение въпреки мерките на регионално ниво“, уточни столичният кмет.

Подкрепи Economic.bg