Apple влиза в най-голямата данъчна съдебна битка за $14.4 млрд. с ЕС

Делото идва на фона на задълбочаващите се рестрикции в Европа срещу технологичните гиганти

Apple влиза в най-голямата данъчна съдебна битка за $14.4 млрд. с ЕС

Снимка: БТА

Тази седмица американският гигант Apple влиза в съдебната зала, за да поведе битка срещу властите в Европейския съюз (ЕС) за 14.4 млрд. долара (13 млрд. евро). Това е най-големият данъчен случай в света, пише Bloomberg. Той идва на фона на очакванията за нови рестрикции срещу технологичните и интернет корпорации от страна на европейските регулатори. 

Делото стартира утре, вторник. То е за предполагаеми неплатени данъци от Apple в Европа. Технологичният гигант бе ударен със спорната данъчна глоба в размер на 13 млрд. евро през 2016 г., след като европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер реши, че данъкът, който компанията е платила за операциите си в Ирландия, е прекалено нисък. Разследването ѝ прецени, че страната е облекчила компанията, предоставяйки ѝ незаконна държавна помощ в замяна на създаването на работни места. 

Сега производителят на iPhone и Ирландия ще се изправят в съда срещу Европейската комисия, за да оспоря глобата. Очаква се, че развоят на случая ще окаже влияние върху задълбочаващата се твърда линия на Европа спрямо технологичните гиганти. 

Коментари: 0