Dow Jones изпрати осма поредна сесия на „зелено“ – за пръв път от 2018 г.

Пазарите бяха подкрепени от силни макроикономически данни

Dow Jones изпрати осма поредна сесия на „зелено“ – за пръв път от 2018 г.

Снимка: Pixabay

В петък индустриалният индекс Dow Jones изпрати осма поредна сесия на зелена територия – за пръв път от 2018 година насам. По-малко от процентен пункт дели индекса от историческия си максимум. Същото важи и за широкия S&P 500, който обаче финишира на червено и се понижи с по-малко от 0.1% до 7 пункта над ключовите 3000. Технологичният бенчмарк Nasdaq се раздели с 0.2% до 8177 пункта. През изминалата седмица Dow напредна с 1.6%, а в четвъртък за малко да достигне нов максимум.

Пазарите бяха подкрепени от силни макроикономически данни. Продажбите на дребно нараснаха повече от очакваното през август, като се увеличиха с 0.4%. Имаше и сигнали, че Вашингтон и Пекин напредват с търговските преговори. New York Times писа, че Китай ще освободи от допълнителни мита някои американски земеделски продукти, сред които соята и свинското месо. Президентът Доналд Тръмп заяви, че се очаква Пекин да купува „големи количества“ стоки и че обмисля временно търговско споразумение с Китай.

В четвъртък ЕЦБ нов пакет стимули от 1 ноември, включително намаляване на лихвите и рестартиране на програмата за закупуване на облигации без краен срок. Сред корпоративните акценти се открои разследване на Конгреса на САЩ за потенциални нарушения на антитръстовите правила.

Антимонополната комисия изисква от Amazon, Apple, Facebook и Google вътрешни документи, имейли и
съобщения, финансови отчети, както и информация за конкуренти, пазарен дял, сливания и ключови
бизнес решения до 14 октомври. Акциите на = Amazon, Apple, Facebook и компанията майка на Google
Alphabet поевтиняха с до 2.5 процента.

Акценти днес

Атака над Saudi Aramco

Атаката с дронове над Saudi Aramco се очаква да свие производството на петрол наполовина, което ще
изпрати цената нагоре чувствително в близките дни, а и в по-дълъг период. Предвид геополитическото
напрежение и обвиненията между САЩ, Иран и Саудитска Арабия очакваме суровината да сформира
възходящ тренд, но не бива да се подценяват подобни извънредни събития, които да предизвикат засилена волатилност и дори обръщане на посоката.

RBA Meeting Minutes

В малките часове на нощта в понеделник срещу вторник Австралийската централна банка ще публикува доклада от последното си заседаниe, който доклад може да предизвика известна волатилност на валутните пазари при двойките, съдържащи в себе си австралийския долар.

Инструмент на фокус

Fed Ex – Дневна

Акциите на доставчика са напът да атакуват максимума от края на юли след отличен септември до момента. Индикаторът MACD се движи възходящо и излиза към положителна територия, поради което смятаме, че пробивът е силно вероятен. При осъществяването му следваща цел ще бъдат стойностите около 185-190 долара на акция.

EUR/USD – Дневна

Минути след речна на Марио Драги миналата седмица еврото достигна ново дъно, но в рамките на деня успя да възстанови големите загуби и да реализира печалба, което се повтори и през следващите дни. Сега котировките са в непосредствена близост до горната граница на низходящия канал и в комбинация с възхода на МАCD няма да се изненадаме от пробив. Въпреки това не смятаме, че може да се говори за обръщане на тренда, поради което може да се използва нискочестотна графика за вход в къса позиция на по-изгодни цени.

Oil US – Дневна

След атаката с дронове в събота очакваме щатският петрол да запише сериозно повишение в цената през идните дни, дори и седмици. Поскъпването изпрати котировките над формираната линия на съпротива от април насам с гап – над 60 долара за барел, като очакванията ни са за над 63-65 долара. Покупка е оправдана сега, като за по-предпазливите инвеститори препоръчваме прибиране на печалбите при достигане до 65.00 –и нова покупка след анализ на нискочестотна графика.

AUS 200 – Дневна

Австралийският индекс се движи необезпокоявано от глобалните тревоги и макар и да записа спад под 50 дневната средна през август, той беше ограничен от 200-дневната ЕМА и през септември движението беше възстановено над по-високата пълзяща средна. Въпреки че Стохастик се намира в зона на прекупен пазар, очакваме понижението да не се отрази сериозно на индекса и мечките да бъдат ограничени от новоформираната от края на август възходяща линия на подкрепа.

Коментари: 0