Ким е поканил Тръмп в Пхенян

Той е изпратил писмо до президента на САЩ преди последните балистични тестове

Ким е поканил Тръмп в Пхенян

Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поканил американския президент Доналд Тръмп на посещение в Пхенян, предава Reuters. Това се е случило още през август чрез писмо до него, съобщава южнокорейски вестник в понеделник, позовавайки се на неназовани дипломатически източници. 

Новината идва на фона на замразените преговори между двете страни за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Писмото, в което Ким изразил желание за поредна среща на върха, било изпратено преди последните тестове на балистични ракети от Пхенян. Според изданието то е предшествано от друго, изпратено непосредствено преди това същия месец. 

От Белия Дом, Държавния департамент на САЩ и мисията на Северна Корея в ООН не са пожелали да коментират твърдението.

От юни 2018 г. насам Тръмп и Ким се срещнаха три пъти, за да обсъдят възможно разрешение на кризата около ядрената и ракетната програма на Пхенян, но не успяха да постигнат съществен напредък.Двамата лидери се срещнаха за последно в демилитаризираната зона между двете Кореи през юни тази година и се споразумяха да възобновят преговорите на работно ниво, които бяха спрени след неуспешната втора среща помежду им във Виетнам през февруари.

Последно президентът на САЩ обяви, че има готовност да се срещне със севернокорейския лидер по-късно през тази година. На 9 август Тръмп разкри, че е получил „много красиво писмо“ в три страници от Ким и добави, че нова среща между тях е възможна.

Коментари: 0