10 архитектурни чудеса, които всеки трябва да види

Древни храмове, дворци и съоръжения - те са истински шедьоври

10 архитектурни чудеса, които всеки трябва да види

Снимка: Pixabay

Сградите са едни от най-впечатляващите произведения на изкуството. От древността съществуват примери за архитектурни чудеса –сгради, като се започне от египетските пирамиди и антични храмове като Партенона в Атина. По-старите структури са прозорец към величието на миналото, докато по-новите сгради осигуряват усещане за това къде отиваме.

Ето някои от най-амбициозните проекти от архитектите по света, чиито творби обхващат хилядолетия.

1. Златният храм в Амритсар, Индия, е зашеметяваща структура, заобиколена от масивен воден басейн. Той е център на сикхската вяра и блести ярко през нощта.

 2.Светилището Лас Лахас в Нариньо, Колумбия, е също толкова загадъчно. Изглежда, сякаш е преборило гравитацията.

Светилището на Мадоната е построено на мястото, където според местната легенда през XVIII век Дева Мария се явила на една индианка и глухонямата й дъщеря, потърсили убежище от силна буря в пещера, образувана в скалите. Скалите били от вида, който местните хора използвали, за да добиват каменни плочи, наричани лахас, за покривите на къщите си. Затова и катедралата се казва “Лас Лахас”.

3. Архитектът на модернизма Антони Гауди не доживява да види завършената си Саграда Фамилия - всъщност катедралата все още се строи. Екстериорът изглежда като от Нарния ...

... а отвъртре - дори още по-сюрреалистично.

4. В близката Португалия, кулата Белем има подземия, които някога са служили като затвори. Тя е един от най-добрите примери на португалската готическа архитектура.

5. Интеграцията в околната среда е един от най-старите идеали на архитектурата. Старата японска столица Киото има няколко зашеметяващи примера, като спиращия дъха Златен павилион (на снимката) и Сребърния павилион.

6. Кладенецът Чанд Баори в Индия отвежда дърворезбата на неземно високо ниво с 3500 стъпала. Строен е в продължение на повече от 10 века, като най-старите нива датират от осми век.

7. Дом за поклонение, който може да се похвали с истинско величие, е Синята джамия в Истанбул, построена в началото на XVII в. в разцвета на Османската империя.

Интериорът й включва над 20 000 ръчно изработени плочки.

8. Замъкът Нойшванщайн в германската провинция Бавария е послужил за вдъхновение на Уолт Дисни да създаде замъка на Спящата красавица. Лесно е да се види и разбере защо.

9. Императорският дворец - известен като Забранения град - е най-висшата форма на висока китайска архитектура. Това е седалището на китайските владетели от 1420 до 1912 година. Днес е адн от най-големите туристически атракции в света.

10. Дворецът Алхамбра в Гранада, Испания, датира от мавърския период. Строителството започва през 889 г. и става кралски дворец през 1333 г. на Юсуф I, крал на Гранада. С най-чиста съвест и без колебания комплексът, състоящ се от градини, дворец и крепост, може да се нарече архитектурно чудо.

Коментари: 0