AstraZeneca отстъпи и ще достави с 30% повече ваксини за Европа

Досега 27-те правителства на ЕС са приложили само 2.6 дози ваксина на 100 души, далеч зад Лондон и Вашингтон

AstraZeneca отстъпи и ще достави с 30% повече ваксини за Европа

Снимка: БТА

4382 ~ 2 мин. четене

Фармацевтичната компания AstraZeneca ще достави още 9 милиона дози за Европа през първото тримесечие тази година. Това обяви председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен късно снощи, след седмица на ескалиращо напрежение заради очакваните дефицити.

Ваксина на AstraZeneca

Така общият брой ваксини за периода се увеличава с около 30% от 31 на 40 млн. дози, но остава далеч по-малко от първоначално обещаните 80 млн. дози за първите три месеца от годината. AstraZeneca ще започне доставките и по-рано от предвиденото.

Освен това компанията ще разшири производствения си капацитет в Европа“, обяви Фон дер Лайен след проведени разговори с главните изпълнителни директори на фармацевтичните компании, с които ЕС е сключил договори за доставка на ваксини срещу COVID-19.

И трите компании, чиито ваксини вече са одобрени в ЕС - BioNTech / Pfizer, Moderna и, от петък, AstraZeneca - са сигнализирали, че не могат да изпълнят напълно графиците за доставка.

След срещата Комисията отново потвърди плановете си за създаване на нова агенция, която да спомогне за ускоряване на разработването на ваксини и по-добър отговор на бъдещите пандемии. Подробности за ролята и правомощията на агенцията не бяха дадени, но „индустрията ще бъде важен партньор“, посочи Фон дер Лайен.

Досега 27-те правителства на ЕС са приложили само 2.6 дози ваксина на 100 души, далеч зад 12.5 дози в Обединеното кралство и 8.8 в САЩ. Бавният напредък донесе критики на ЕС и постави сериозно съмнение относно способността на Блока да изпълни своите амбициозни цели за ваксинация.

Подкрепи Economic.bg