ЕС отвори нов фронт срещу AstraZeneca

Брюксел очаква фармацевтичната компания да бъде глобена от съда

ЕС отвори нов фронт срещу AstraZeneca

Снимка: БТА

852 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският съюз стартира ново дело срещу AstraZeneca днес, предава Reuters. То може да доведе до финансови санкции за компанията, за която Брюксел твърди, че е нарушила договора за доставка на ваксини срещу COVID-19. Това е вторият съдебен процес на Блока срещу фармацевтичната фирма, след този от април.

Ваксина на AstraZeneca

AstraZeneca заяви, че първият съдебен иск на ЕС – за забавените доставки – е неоснователен и настоява, че е спазила договора. Това дело ще се гледа на 26 май и изходът от него трябва да даде яснота дали общността има нужда от спешна пратка.

Второто ще отнеме повече време, като то се очаква да отговори на въпроса дали договорът между двете страни е нарушен от компанията. Ако това се потвърди, AstraZeneca я чака финансова глоба.

Не търсим финансово обезщетение, но според нас правото е на страната на Комисията“, заяви нейният говорител Стефан де Кеерсмаакер.

Адвокатът на ЕС каза, че като частична и незабавна компенсация за закъсненията компанията трябва да достави 120 милиона дози до края на юни – 90 милиона през второто тримесечие, в допълнение към 30-те милиона, изпратени до края на март.

Англо-шведският производител на лекарства първоначално се ангажира да достави 300 милиона дози ваксини от декември до края на юни. Забавянията обаче доведоха до изпращането само на 50 милиона.

Коментари: 0