Китай отчете рекордно слаб прираст и това му вещае проблеми

Демографските промени поставят под въпрос перспективите пред втората по големина икономика

Китай отчете рекордно слаб прираст и това му вещае проблеми

Снимка: БТА

1284 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

В периода между 2010 – 2020 г. населението на Китай нараства с най-бавния си темп от десетилетия, показват данните от националното преброяване, изнесени във вторник. Тази тенденция може да създаде сериозни проблеми за втората по големина икономика в света, пише CNN.

Според Китайското национално статистическо бюро населението се е увеличило с 5.38% през последното десетилетие – или със 72 милиона души, достигайки до общо 1.41 милиарда души. Последните данни говорят за средногодишен темп на растеж на населението от 0.53%, което е с 0.04% по-ниско от отчетения между 2000 и 2010 г. Това е най-бавното покачване най-малко от 60-те години на миналия век.

Числата повишават перспективата за демографска криза за най-многолюдната нация в света. Раждаемостта там явно започва да намалява, а работната сила бързо да се свива, което заплашва да ограничи икономическия растеж на страната. Според ръководителя на Националното статистическо бюро Нинг Джиче забавянето е резултат от решението на много двойки да отложат създаването на потомство. Някои от тях са подтикнати да правят това и заради скока в разходите за отглеждането на деца.

Забавящият се растеж може да бъде обяснен и с политиката на Пекин, който над 35 години ограничаваше правото на двойките да имат повече от едно дете. Три години след приемането на правилата третото национално преброяване на Китай отчете средногодишен прираст на населението от 2.1% за период от 18 години. А между 1964 и 1982 г. населението почти се удвои.

В резултат на намаляващата раждаемост работната сила в Китай застарява и правителството се притеснява, че променящата се демография може да доведе до увеличаване на разходите за пенсии и до спад на икономическия растеж. Данните от преброяването през 2020 г. показват, че делът на населението на възраст над 65 години нараства бързо – от 8.87% през 2010 г. е скочило на 13.5% през 2020 г.

Китай стартира седмото си национално преброяване на 1 ноември миналата година. В процеса бяха въвлечени 7 милиона преброители, които трябваше да свършат задачата в условия на пандемия.

Коментари: 0