ЕК се отказа от ваксината на AstraZeneca

Комисията не е подновила договора с компанията, обяви официално Тиери Бретон

ЕК се отказа от ваксината на AstraZeneca

Снимка: БТА

2738 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската комисия се е отказала да прави нови поръчки за ваксини AstraZeneca след юни, когато изтича договорът с фармацевтичната компания. Това заяви в неделя комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Reuters. За сметка на това ще се увеличат разходите за набавянето на повече дози от иРНК продукта на Pfizer/BioNTech, стана ясно още от думите му.

Ваксина на AstraZeneca

Миналия месец Комисията стартира съдебно дело срещу AstraZeneca за неспазване на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19 и за липса на „надежден“ план за осигуряване на навременни пратки.

Не подновихме поръчката след юни“, каза Бретон и добави, че това е „много добра ваксина“ и че „ще видим какво ще се случи“.

Решението на ЕК съвпада със задълбочаването на страховете относно потенциалните странични ефекти на англо-шведската ваксина. Европейският регулаторен орган по лекарствата заяви в петък, че преглежда докладите за рядко нервно-дегенериращо разстройство при хора, имунизирани с оксфордския препарат. Стъпката идва след установяването, че той може да е бил причина за случаите на съсирване на кръвта, които все пак бяха окачествени като много редки.

Бретон коментира и очакваното повишаване на цените на ваксините от второ поколение. Според него то може да бъде оправдано от необходимите допълнителни изследвания и потенциални промени в индустриалното оборудване.

Европейският съюз подписа нов договор с Pfizer/BioNTech за доставка на 1.8 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 за периода 2021-2023 г.

Коментари: 0