Китай не може да спре да говори за развода на семейство Гейтс

Съоснователят на Microsoft завърза топли отношения с лидерите на страната и днес продуктите на компанията са едни от малкото западни, които се котират свободно на пазара там

Китай не може да спре да говори за развода на семейство Гейтс

Снимка: БТА

2144 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс развълнува дълбоко Китай, където съоснователят на Microsoft си спечели значителна слава, за разлика от почти всеки друг западен предприемач, пише CNN. Хаштагът #BillGates'divorce генерира 990 милиона преглеждания и 79 000 публикации (бел.р. – към 9 май 2021 г.) в китайската платформа за дискусии Weibo, подобна на Twitter. Това далеч надхвърля едва около 90-те милиона прегледа, натрупани през 2019 г., когато основателят на Amazon Джеф Безос обяви раздялата със съпругата си Макензи.

Потребителите на Weibo се вълнуват от всичко около развода на семейство Гейтс – от това как двойката ще раздели огромното си състояние до това дали раздялата им ще засегне Microsoft или благотворителната им фондация. През филантропската си организация те са похарчили 53.8 млрд. долара за глобално здравеопазване, намаляване на бедността и други инициативи.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg богатството на Бил Гейтс се оценява на около 146 милиарда долара. По-рано двойката се ангажира да инвестира по-голямата част от това състояние за благотворителност.

Вие и Мелинда сте допринесли много за хората по целия свят. Дори да не се държите за ръце в бъдеще, надявам се вашата фондация да продължи да помага на повече хора“, пише потребител на Weibo в отговор на публикация от официалния акаунт на Бил Гейтс в платформата, където той обяви развода си на китайски.

Бил Гейтс вече не управлява Microsoft, но десетилетия наред компанията изграждаше добри отношения с Пекин. Продуктите ѝ имат значително присъствие в Китай, докато други западни технологични компании остават блокирани. Показателно е положението при социалните мрежи – Facebook все още е забранена за ползване в страната, но LinkedIn, собственост на Microsoft, функционира и е един от малкото такива инструменти, налични за ползване от местните потребители. Търсачката Bing също работи, за разлика от Google.

Успешният бизнес вероятно е допринесъл за интереса към личността на Бил Гейтс. Днес той има повече от 4.1 милиона последователи в Weibo, изпреварвайки 1.7-те милиона на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск и 1.4-те милиона на директора на Apple Тим Кук.

Базираната в Пекин изследователска лаборатория на компанията – Microsoft Research Lab Asia – отгледа много китайски технологични таланти. Сред тях са основателят на ByteDance Джан Имин, завеждащият технологичното звено Alibaba – Уанг Джиан, както и бившият президент на Baidu – Джанг Якин.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ разкри офис в Пекин през 2007 г. и оттогава работи с китайското правителство по няколко вътрешни проекта в страната. Те се простират от проблемите с ХИВ до намаляването на бедността.

Самият Бил Гейтс посещава Китай многократно от 90-те години насам и през това време поддържа приятелски отношения с висшите лидери. Той бе приветстван от китайски президент (1993 – 2003 г.) Цзян Цзъмин през март 1994 г., точно преди страната официално да получи достъп до интернет. По онова време Пекин бе нетърпелив да отвори икономиката си и да догони Запада в технологиите. Посещението – при което Гейтс обеща на Цзян, че Microsoft ще помогне на държавата да развие своята софтуерна индустрия –  ускори експанзията на гиганта на местния пазар.

През 2006 г. Гейтс бе домакин на тогавашния китайски президент Ху Дзинтао по време на вечеря в дома си в щата Вашингтон. А миналата година настоящият китайски държавен глава Си Дзинпин му писа, за да му благодари за подкрепата в борбата с COVID-19. Милиардерът дори бе приветстван като „стар приятел на китайския народ“ от управляващите през 2018 г. – думите, които Китайска комунистическа партия понякога използва по адрес на чужденци, с които тя признава, че има дълбоки отношения.

Коментари: 0