Audi прави синтетичен дизел с въздух, вода и електричество

Горивото се запалва много лесно и свойства му позволяват да се смесва във всякакво съотношение с конвенционалния дизел

Audi прави синтетичен дизел с въздух, вода и електричество
3800 ~ 1 мин. четене

Audi ще разработва "е-горива" от въздух, вода и зелена енергия в завод в Дрезден, където ще се прави сложна преработка на дизеловото гориво чрез партньорски фирми като Climaworks и Sunfire.

Дизеловото гориво ще се произвежда чрез електролиза на водата, в резултат на което се получават кислород и водород. Последният встъпва в химическа реакция с въглеродния диоксид при температура 220 градуса по Целзий и при налягане 25 бара. В резултат, на изхода се получава течно вещество, наречено Blue Crude.

Към днешна дата заводът на Audi в Дрезден е способен да произведе 160 литра Blue Crude в денонощие. 80% или 128 литра могат да бъдат преработени в синтетичен дизел.

Audi посочват, че горивото им не съдържа сяра. Освен това, горивото се запалва много лесно и свойства му позволяват да се смесва във всякакво съотношение с конвенционалния дизел.

Audi са заинтересовани от производството на синтетични горива, като през 2009 година създадоха тестова инсталация произвеждаща синтетичен метан в град Верлте, Германия.

Подкрепи Economic.bg