Докъде ще стигне авантюрата на бедния Ел Салвадор с биткойн?

Светът впери погледа си в малката държава, дръзнала да приравни криптовалутата с долара

Докъде ще стигне авантюрата на бедния Ел Салвадор с биткойн?

Снимка: Twenty20

5936 ~ 6 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Биткойн авантюрата на Ел Салвадор

Авангардна дързост или обикновено безразсъдство? Двигател на икономическа трансформация или капан за една и без това слаба икономика? И не на последно място – може ли биткойн да се превърне в реално действаща валута? Това са само някои от първите въпроси, които възникват, стане ли дума за гръмкия експеримент на Ел Салвадор, прокаран бързо и въпреки общественото недоволство и критиките на международните институции.

Малката латиноамериканска страна прикова погледите на света, ставайки първата в историята, превърнала биткойн в законно разплащателно средство. Хората там вече могат да използват криптовалутата за закупуване на храна, за козметични процедури и дори за плащане на данъци. Това се случва, след като през 2001 г. Ел Салвадро въведе американския долар като своя официална валута, а малко по-късно окончателно извади от обращение собствената си – колона.

И тогава, и сега

Целта на правителството е да подсили икономиката на страната. Приемането на долара преди 20 години се оказа непопулярна мярка, довела до скок на цените. Впоследствие обаче се видяха някои ползи, като падането на основните лихвени проценти, стимулирало кредитирането на частните лица например. Сега очакваните ползи са свързани с притока на средства от живеещите салвадорци в чужбина и включването във финансовата система на милионите граждани, които в момента не ползват банкови услуги (бел.р. – според информацията 70% от хората в Ел Салвадор няма банкови сметки).

Според мен по този начин правителството иска да привлече чуждестранни инвестиции в страната, както и да превърне Ел Салвадор в привлекателна дестинация за постоянно разширяващото се глобално биткойн общество, състоящо се от платежоспособни компании и физически лица. Президентът Букеле иска да подтикне населението на Ел Салвадор да възприеме напълно нов вид валута, която е извън влиянието на централните банки и да улесни движението на капитал най-вече към страната“, коментира пред Economic.bg директорът на фондация „Битхоуп“ Владислав Драмалиев.

Той обръща внимание на скъпоструващите банкови преводи и услуги, които живеещите извън страната използват, за да пращат пари на близките си. Обратно, трансакциите на криптовалута са повече от евтини, като показателна за това е новината от този месец, че прехвърлянето на биткойн на стойност от 2 млрд. долара е било извършено срещу едва 80 цента. По конвенционалния банков път би струвало няколко десетки милиона.

„Като използват биткойн, те ще могат да запазят по-голяма част от стойността, която трансферират за себе си и своите близки“, казва Драмалиев и цитира прогноза, според която само Western Union може да губи по 400 милиона долара на година поради възприемането на биткойн в Ел Славадор.

Статистиката сочи, че почти една четвърт от БВП на Ел Салвадор се генерира именно по линия на преводите от чужбина, което идва в подкрепа на надеждата, че чрез биткойн в икономиката може да се завъртят повече пари. Критиците обаче допускат, че методът ще стимулира прането на пари. И не само.

Регулаторни и оперативни рискове

Кредитните агенции от „Голямата тройка“ – Moody’s, S&P и Fitch – разкритикуваха действията на Ел Салвадор и алармираха за понижения на кредитния рейтинг на страната. Fitch прогнозира негативи за застрахователната система, а S&P предвижда нарастване на фискалната уязвимост. Международния валутен фонд, който разглежда възможността за отпускане на нова финансова подкрепа за латинската държава, се опасява от дестабилизиране на фискалната система и за покачване на цените.

Рисковете, свързани с приемането на биткойн като законно платежно средство в Ел Салвадор, изглежда надвишават потенциалните му ползи“, обясниха от S&P в свой актуален доклад.

Според Владислав Драмалиев основните проблеми са свързани с волатилността на биткойн и потенциалното му използване за нелегални дейности като пране на пари. „Променливият му курс спрямо инфлационните фиатни пари, като долар и евро, според мен е съществено предизвикателство. Така или иначе всички стоки и услуги в Ел Салвадор са деноминирани в долари. Ако потребителят иска да плати в биткойни, той плаща на моментния обменен курс, а търговецът може да обмени биткойните за долари веднага, ако прецени“, коментира той.

Всеки сам може да прецени каква част от средствата си да държи във фиатна валута и каква в криптовалута. Важното е такава възможност да съществува.“

Относно използването на биткойн за престъпни цели – Драмалиев изтъква, че за разлика от кеша, който е напълно непроследим, всяка една трансакция в биткойн мрежата се записва в публично достъпна база данни, до която всеки има достъп, включително и правораздавателните органи. Той допълва, че по последни данни използването на биткойн за нелегални дейности е под 1%, докато ежегодно се изпират над 1.3 трилиона чрез кеш. Цитира и докладите за съмнителна активност, споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти, според които между 2011 и 2017 г. напълно регулирани финансови институции са изпрали над 2 трилиона долара

„В този смисъл, използването на криптовалутите за такива дейности е силно преекспонирано, особено имайки предвид, че всички високоликвидни, централизирани борси (там където криптовалутите се обменят за фиатни пари) са вече също напълно регулирани или са в процес на регулация.“

Биткойн диктатура?

Въвеждането на биткойн като законно платежно средство в Ел Салвадор се случи под влиянието на 40-годишния президен Найиб Букеле. Законът за криптовалутата бе приет през юни, като това се случи скорострелно благодарение на мнозинството в Конгреса на неговата управляваща партия Nuevas Ideas. Нормативният документ влезе в сила на 7 септември и бе посрещнат с бурни протести, лозунги за налагане на диктатура и палежи на банкомати. Много хора са недоволни спуснатата отгоре реформа и се опасяват, че ще обеднеят още повече.

Как един беден човек ще инвестира в криптовалута, ако едва може да си позволи да си купи храна?“, пита Хосе Сантос Малера, един от протестиращите в Ел Салвадор.

В продължение на казаното от него е и това, че интернет мрежите в страната не са много добре развити, а финансовата грамотност също е на сравнително ниско ниво.

Затова ролята на правителството за широкото възприемане на биткойна ще е от решаващо значение. Досега за тази цел държавата е използвала заем от 600 млн. долара от Централноамериканската банка за развитие, създаден е криптопортфейла Chivo, който обаче се сблъска със значителни технически предизвикателства, а из страната има инсталирани около 200 нови банкомата за биткойни, чрез които салвадорците да конвертират криптовалутата в долари и да я теглят в брой.

„Най-готиният диктатор в света“ – така се определи в Twitter самият Наиб Букеле, след като бе обвинен, че с твърда ръка принуждава хората да приемат новото платежно средство.

Ехото от експеримента

Ден преди официалното въвеждане на биткойн в Ел Салвадор Букеле написа и друго в социалната мрежа:

Утре за първи път в историята всички погледи на света ще бъдат насочени към Ел Салвадор. #Bitcoin направи това.“

И беше прав. Световните медии не спират да пишат по темата, критиците търсят признаци за дестабилизация, а ентусиастите очакват експериментът да покаже бъдещето на биткойн.

Според Владислав Драмалиев биткойн не бърза – „ще продължи да съществува и стойността му в дългосрочен план е много вероятно да продължи да нараства спрямо непрестанно увеличаващото се количество фиатна валута“.

Той определя срива в цената на токена (с 15% за броени часове), последвал нововъведенията в Ел Салвадор, като лошо стечение на обстоятелствата. „В конкретния случай просто бяха ликвидирани повече от 370 хил. акаунта с дълги позиции на няколко от популярните борси за търговия на маржин. Когато търгуваш волатилни активи с 50х, 75х, 100х, 150х маржин, това може да се случи. Получава се спирала от затворени позиции, по-ниска цена, което довежда до още повече затворени позиции и по-ниска цена, и т.н. Добрата новина е, че по-големите борси започват да преустановяват възможността на потребителите да търгуват с толкова висок маржин.“

Възприемането на една или друга валута винаги е било въпрос на контрол. Този, който контролира валутата, контролира държавите, в която тя е възприета. Може би е време контролът на парите да бъде отнет от държавата. Разбира се, това няма да бъде лесно и няма да се случи скоро.“

Според него експериментът на Ел Салвадор е изключително интересен, а очакванията му са, че и други страни от региона ще предприемат подобни стъпки. Въпреки че не го въвеждат като платежно средство, Куба и Украйна – също държави с разклатени икономики и/или доминирани от долара – наскоро дадоха заявка за регулиране на биткойн.

„Регулацията винаги е по-изгодна от забраната. Забраната носи главно разходи по прилагането й, докато ясната регулация позволява търговците и потребителите на криптовалути да излязат на светло и да плащат данъци по установения ред“, коментира Драмалиев.

Според него в България е далеч от авангарда. „Политическата обстановка е в такъв хаос, че не вярвам някой да обърне внимание на биткойн скоро (…) Както винаги сме доста назад и не успяваме да се възползваме от изключително добрите възможности. А и ние трудно изразяваме собствена позиция по множество въпроси. Оставяме на Европейския Съюз да ни води. Можем само да се надяваме, че крипторегулациите, които в момента се подготвят на европейско ниво, ще бъдат благоприятни за сферата. Вярвам, че ще бъдат.“

Подкрепи Economic.bg