Колосална трансакция от $2 млрд. в биткойн е таксувана с едва 80 цента

Ако подобен трансфер бе извършен чрез банковата система, това би струвало десетки милиони долари

Колосална трансакция от $2 млрд. в биткойн е таксувана с едва 80 цента

Снимка: Twenty20

15532 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Колосална трансакция на биткойни на стойност 2 млрд. долара е била обработена този понеделник срещу такса от едва 80 цента, показват данните в Blockchain.com. От тях става ясно, че неизвестният притежател на портфейл е платил само 0.00001713 BTC такса, за да извърши превода. Пресметната спрямо курса на криптовалутата в този ден, сумата се равнява на центове.

Размерът на таксата подчертава огромните възможности за финансови трансакции чрез криптовалута и блокчейн технологии. Те се случват бързо и костват малко пари, за разлика от традиционните фиатни пазари, които се прехвърлят чрез банковата система. Остава въпросът какви цели стоят зад подобни трансфери – именно леснотата и анонимността са повод за притеснения, че новият тип система може да се използва за тероризъм и престъпна дейност.

Международният фиатен превод често отнема от един до четири работни дни за обработка и включва голяма такса за транзакция от 1 до 3%. За транзакция на стойност 2 млрд. долара банките биха сложили такса между 20 и 60 млн. долара.

Сегашният случай не е първата трансакция от такъв мащаб с минимални такси. През август миналата година бе записан превод на стойност 1 млрд. долара срещу такса от само 4 долара.

Според BitInfoChart средната цена на таксата за транзакция в основния блокчейн на Bitcoin е 0.000058 BTC, което според днешния курс на валутата (46 934 долара) се равнява на малко над 2.7 долара.

Подкрепи Economic.bg