Австралийска компания отвори завод за вълна край Сливен

Наети са 85 души, очаква се да станат 160

Австралийска компания отвори завод за вълна край Сливен
Австралийската Lempriere Wool, един от най-големите търговци на вълна в света, инвестира 10 млн. евро в преработвателно предприятие в Сливен. То вече е напълно изградено и в момента работи в тестов режим. Очаква се да започне официално работа през юни. Това е едва третият завод на компанията извън Австралия - след Индия и Нова Зеландия, съобщава "Капитал". 

Към момента на работа са назначени 85 души, като намеренията на инвеститора са общият брой на заетите в сливенската фабрика да достигне 160 човека. И тук обаче австралийците се сблъскват с липсата на квалифицирана работна ръка като заварчици и механици. Затова част от привлечените служители са от Пловдив.

Фабриката на "Лемприер Уул", както е регистрираното в България дружество, е разположена върху площ от 18 000 кв.м. Новите помещения и оборудването на цеховете са изградени за година и половина на мястото на бившето текстилно предприятие на Едоардо Миролио, преместено преди време в Ямбол.

Австралийската компания ползва базата на Миролио под наем, но плановете са да я закупи. Общият капацитет на фабриката е за преработка на 500 тона вълна месечно или на около 6000 тона вълна годишно. "Намеренията ни са да достигнем пълния капацитет на производство в най-скоро време", казва изпълнителният директор Ерик Дюран. 


Вълната за българското предприятие се внася от Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Южна и Северна Америка. Сливенското предприятие разполага с перачна линия, осем дарака и 40 сресващи машини. На първия етап вълната се изпира, следват кардирането и ресането, като крайният продукт е чиста вълнена лента, която се съхранява на топове.

В този вид тя ще бъде продавана на предачите, които я боядисват или използват чиста. Произведената в "Лемприер Уул" – Сливен, вълна ще бъде предназначена предимно за производството на дрехи и за мебелната промишленост. 

Около 20% от преработената в сливенската фабрика вълна ще остава за българския пазар. Основни клиенти у нас са предприятията на Едоардо Миролио и пловдивското "Булсафил". Останалите 80% ще бъдат за износ, предимно за Европа - Румъния, Турция, Чехия, Словакия, Полша и Италия. 

Lempriere Wool е компания със 150-годишна история, която в момента се управлява от пето поколение на фамилията Лемприер. 
Коментари: 0