Лихвите по депозити няма да стигнат нулата

Хората са предпазливи в тегленето на кредити, смята Хампарцумян

Лихвите по депозити няма да стигнат нулата
Лихвите по депозитите няма да достигнат нулата. Това прогнозира банкерът Левон Хампарцумян. По думите му, между самите банки лихвите вече са отрицателни. Всичко е провокирано от политиката на Европейската централна банка, която се опитва да стимулира кредитирането и потреблението и да се стигне до "здравословна инфлация" от няколко процента.

Според Хампарцумян, за да се потребява, човек трябва да се чувства уверен в бъдещето. С това ще дойде и апетитът за инвестиции, както вътрешни, така и чужди. Нивото на лихвите по кредитите са значително по-ниски от кризата преди 2008 г. Днес хората, обаче, са много по-предпазливи преди да изтеглят кредит.

Банкерът изрази надежда, че ще се стигне до ново равновесие и че няма да напомпаме следващия балон, който да ни изненада след време. Лошите кредити имат тенденция към стабилизиране и спад. Като цяло ситуацията е овладяна, не само от банките, но и от самата икономика. Растежът се усеща първо от икономически най-подготвените. Ако не си си дал труда да научиш това, което се търси, не го усещаш.

Левон Хампарцумян посочи, че има умерен растеж на потреблението в големите градове, но богатството е разпределено неравномерно в географско отношение. Освен София, още 3-4 града са икономическите локомотиви на страната. Оптимист е, че Варна може да бъде добра алтернатива на столицата в икономическо отношение.

По повод предстоящия стрестест на банките, Хампарцумян заяви, че това е проверка на качеството на активите. В крайна сметка, след стрестеста, ще има по-високо спокойствие, без изненади в банковата система на страната, прогнозира банкерът.

Той коментира и ситуацията около 500-евровата банкнота. Според него има голяма съпротива в Германия и Франция те да не бъдат печатани. По думите му, 30 % от банкнотите са с такъв номинал и те ще продължат да са в обращение и след 2018 г.
Коментари: 0