Акциите продължават да поевтиняват

Доларът с повишение за втори пореден ден

Акциите продължават да поевтиняват

Валутни пазари

Доларът успя за втори пореден ден да завърши на положителна територия. Щатската валута се повиши спрямо повечето основни валути, въпреки че публикуваните данни за заетостта на ADP не бяха добри. Заетите в частния сектор са 156 000 спрямо 194 000 месец по-рано. Предварителните прогнози на икономистите бяха за ръст до 205 000. В същото време обаче индексът на бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM отчита ръст до 55.7 при предварителни прогнози за 54.9.

Двойката EUR/USD се търгуваше на нива около 1.1490.

Канадският долар поевтиня с над процент след публикуваните данни за търговския баланс на страната. Търговският дефицит през март достигна -3.4 млрд. канадски долара при предварителни прогнози на икономисти за -1.2 млрд. В резултат канадската валута отстъпи срещу долара до 1.2865 като следващата цел пред двойката е нивото 1.30.

Австралийският долар продължава със слабото си представяне, след като спадна с половин процент до 0.7460. Ключово ниво на подкрепа за AUD/USD е 0.7400.

Британският паунд се понижи с 0.3 на сто до 1.45.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута срещу кошницата от основни валути поскъпна с 0.11% до 93.18.

Лихви

Доходността по 10- годишните американски облигации се промени леко до 1.78%. Доходността при европейските ценни книжа също остана стабилна, въпреки че облигациите на Португалия и Италия се увеличиха, съответно със 7 и 5 базисни точки.

Суровини 

Златото се понижи, притиснато от по-силния долар. Благородният метал поскъпна след публикуването на данните за заетостта в частния сектор, но по късно не успя да запази позициите си и спадна до 1282 долара за тройунция.

Среброто и платината също завършиха търговията с понижения. Среброто поевтиня с половин процент до 17.50 долара, а платината спадна с процент, достигайки 1060 долара за тройунция.

Разочароващите данни от китайското производство, публикувани в началото на седмицата продължават да оказват натиск върху цените на основните метали. Медта се понижи с 1.5%. Металът ще трябва да се задържи на нива над 4 705 долара. В противен случай може да видим нови разпродажби.

Петролът успя да поскъпне с над един процент въпреки данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 29 април запасите са се увеличили до 543.4 млн. барела. Очакванията на икономистите бяха за ръст до 542 млн. барела. Сорт Брент пък поевтиня с 1.8% до 44.60 долара.

Капиталови пазари

Капиталовите пазари продължават с лошото си представяне, след като водещите индекси в САЩ и Европа затвориха на червено. За европейските индекси това бе четвърти ден на спад. Акциите на пивоварната компания Anheuser-Busch InBev се понижиха с 1.6 на сто след публикуването на данните за финансовия резултат на компанията през първото тримесечие на годината.

Ценните книжа на минните компании записаха нов спад. Акциите на BHP Billiton спаднаха с 5.8%, след като бразилските власти заведоха граждански иск срещу партньорите Samarco за 155 млрд. реала (43.5 млрд. долара).

Ценните книжа на Rio Tinto поевтиняха с 2.4%, на South32 с 5.9%. Anglo American отчетоха спад от 3.4%, а Glencore – от 3.2%.

На Уолстрийт S&P 500 направи най-слабото си представяне за последните три седмици. Банковите акции бяха сред най-големите губещи. Bank of America и Citi загубиха 1.6% от стойността си.

Коментари: 0