Българските хакери в Топ 4 на света

Те са виновни за 7% от кибератаките

Българските хакери в Топ 4 на света

Във време, когато киберпрестъпността е едно от най-големите предизвикателства, България се оказа лидер в необичайна класация.

Според данни на американската компания "Verison", родните хакери са виновни за 7% от кибератаките в целия свят, като това ни нарежда на 4-о място и изпреварваме големи страни като Русия и Бразилия, пише "Дарик".

Не е учудващо, че първото място се държи от Китай с над 30% хакерска активност, а на 2-ро място пък е Румъния с около 28%, които изненадващо изпреварват САЩ - 18%.

Друга интересна подробност е, че китайските хакери използват своите умения предимно за шпионаж и кражба на идеи от западни корпорации, докато румънците и българите го правят за лични финансови облаги. Това може би не е изненада, но все пак се наредихме в топ 5 на "престижна" класация.

Междувременно стана ясно, че попадаме в топ 10 по още един показател, а това е използването на бърз интернет. Според информацията средната скорост, която потребителите у нас използват е малко над 6 Мbps, което е доста над средните 2.9 Мbps в световен мащаб.

Коментари: 0