Австралия отбеляза 25 години без рецесия

Това е рекорд сред развитите страни

Австралия отбеляза 25 години без рецесия

Ръстът на БВП на Австралия се забави през второто тримесечие на 2016 година до 0,5% сравнение с предходните три месеца от 1%, това показват публикуваните днес данни на Австралийското статистическо бюро.

Така запазването на положителната динамика през второто тримесечие е позволило на икономиката на Австралия да отбележи 25-годишнина на развитие без рецесия – рекорд сред развитите страни, пише The Australian.

Ръст на БВП на страната е фиксиран за 21 тримесечие подред (техническото определение за рецесия: спад на БВП в тримесечни срокове, след две поредни тримесечия).

„Всичко е официално: Австралия достигна 25 години непрекъснат икономически растеж” – заяви днес министърът на финансите на страната Скот Морисън. „Но не е време за почивка. Ние ще продължим да се борим за всяка възможност за ръст в сложните условия на световната икономика”, коментира още той.

Анализаторите очакваха средно увеличение на БВП през второто тримесечие с 0.6%. В годишен план, БВП е нараснал с 3,3%, както се очакваше. През предходното тримесечие нарастването е с 3%.

Коментари: 0