Австралия ще участва в банката за развитие на Китай

Все повече държави се присъединяват към новата институция

Австралия ще участва в банката за развитие на Китай
140 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Австралия е на крачка от присъединяване към ръководената от Китай Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АИИБ). Така тя ще се превърне в поредния американски съюзник, който пренебрегва предупрежденията на Белия дом за новата структура, съобщи РИА Новости.

В петък Националният комитет по сигурността към австралийското правителство одобри идеята за инвестиции в размер на $3 млрд., с които страната да се включи в новата структура. Ако иска да бъде считана за един от основателите на АИИБ, Австралия трябва да се присъедини до края на месеца. Официалното решение на властите в Канбера се очаква в понеделник. Ако то е положително, Австралия ще се присъедини към някои от регионалните си съюзници, като Нова Зеландия, Индия, Сингапур и Индонезия, които вече са част от организацията.

Австралийският финансов министър Джо Хоки заяви, че все още не е взето окончателно решение, но въпросът се обмисля внимателно. В интервю за местно радио той заяви: „Повече от 30 страни вече са се присъединили. Това ще се случи в нашия регион, в нашия квартал.“

„Новата банка предоставя много добри перспективи. Но ние искаме да се уверим, че са предвидени съответните процедури за управление. Че има прозрачност, че никоя държава не е в състояние да я контролира еднолично.“, добави той.

Австралийският премиер Тони Абът коментира в същия тон, наблягайки на значението на АИИБ за региона. „Ние имаме огромен дефицит на инфраструктура, не само в страната, но и в целия регион, и е важно да се направи необходимото, за да се справим с това.“

Ако Австралия реши да участва в новата институция, страната ще се присъедини към клуба на няколко други, които не приемат предупрежденията от страна на САЩ. От Белия дом изразяват все по-сериозна загриженост относно нарастващото дипломатическо влияние на Китай в региона (и съответно намаляващо на САЩ). Водеща в този клуб е Великобритания, която стана първата западна държава, присъединила се към АИИБ. През миналата седмица Германия, Франция и Италия последваха примера й.

Австралия е един от регионалните съюзници на САЩ, които засега отсъстват от АИИБ, другите са Япония и Южна Корея. И двете държави обаче внимателно обмислят възможностите и ползите, които би им осигурило членството в новата институция.

Коментари: 0