Китай пуска първия в света трамвай с водород

С едно зареждане превозното средство може да измине до 100 километра

Китай пуска първия в света трамвай с водород
4592 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Китайската компания Sifang произведе първия в света трамвай с водородни горивни клетки. Иновативното превозно средство вече слезе от конвейера в завода на компанията в Кингдао, провинция Шандонг, предаде technews.bg.

Трамваят има капацитет от 380 пътници, като седящите места са 60. Проектиран е с много ниска платформа – 37,8 см от релсите, за да улесни качването и слизането на пътниците. Според източници от компанията разработването му е отнело около 2 г., през които със съдействието на изследователски институции са разрешени ключови технологични проблеми. Трамваят отговаря на всички екологични изисквания и не замърсява природата. Единственото, което ще отделя, докато се движи, е вода. 

Според информациите в китайски медии, с едно водородно зареждане трамваят може да измине 100 км при средна скорост 70 км/ч. Зареждането отнема само 3 минути. Средната дължина на една трамвайна линия в Китай е 15 км. Това означава, че с едно зареждане водородният трамвай ще прави 3курса (отиване и връщане) по съответната линия.

Водородните горивни клетки са нов, екологичен източник на енергия, който вече намира приложение в автомобилите. Китай първи в света започва да налага технологията и в релсовия транспорт. Проекти за обществен транспорт, задвижван с водородно гориво, развиват и други страни. Така например, във Венеция, Италия има план за пускане на речни автобуси (известни още „вапорето”) с водород.

Водороден хибрид на трамвай и автобус AutoTram проектира и Институтът по транспорт и инфраструктурни системи Фраунхофер в Германия. Машината развива скорост до 60 км/ч, а елементите за зареждане се намират на покрива й.


Коментари: 0