Amazon започва да тества дронове в САЩ

Компанията получи разрешение от службата за гражданска авиация

Amazon започва да тества дронове в САЩ
212 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Интернет търговецът Amazon получи експериментален сертификат за изпитания на дронове на територията на САЩ. Разрешителното е издадено от Федералната служба за гражданска авиация (ФАА) и открива пътя пред компанията за доставка на стоки с помощта на безпилотни летателни апарати (дроновe).

Amazon заяви услугата Prime Air за доставка на стоки с дронове още през 2013 г., но дори рекламният клип трябваше да бъде заснет извън пределите на САЩ, заради риска от глоба за нарушаване на правилата от ФАА. Нещо повече, бюрократичните спънки, свързани с промяна на правилата на регулаторния орган, подтикнаха компанията да разглежда варианти за пускане на услугата извън САЩ.

Миналия месец ФАА публикува нови изисквания за безпилотните комерсиални летателни апарати. Съгласно тях, дроновете на Amazon трябва постоянно да се намират в зоната на видимост на оператора, който пък трябва да има сертификат за пилотиране на частен летателен апарат, както и медицински сертификат, съобщи technews.bg.

Доставките с дронове могат да се извършват само през деня и встрани от полетите на пилотируеми самолети. Теглото на дрона не трябва да превишава 25 кг, височината на полета – 152 м., а скоростта – 161 км/ч. В частност, сертификатът на Amazon, издаден от летателната служба, ограничава височината на полетите до 123 м.

В допълнение, Amazon трябва ежемесечно да дава отчет във ФАА за броя на полетите и времето, изразходвано за управление на дроновете. Изисква се също информация за всички случаи на повреди, сривове в софтуера, отклонение от инструкциите на диспечера и загубата на връзка с дроновете.

Коментари: 0