Австрия промени правилата за влизащите от България

Според новите мерки ако не бъдат представени изискваните документи, гражданите ще бъдат поставени под 10-дневна карантина

Австрия промени правилата за влизащите от България

Снимка: БТА

Австрия променя правилата за пристигащите от България, считано от 00:00 ч. на 27 юли. Всеки, който пристига в страната от България, ще може да го направи само ако представи отрицателен PCR тест, направен не по-късно от три дни преди пристигането в Австрия, както и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език, съобщиха от Министерството на външните работи.

Досега се изискваше всички граждани, които пътуват от България до Австрия, да предоставят на австрийските власти сертификат с отрицателен резултат от PCR тест, не по стар от 4 дни преди влизане в страната, а при липса на сертификат пътуващите се поставяха под 14-дневна домашна карантина.

Според новите мерки, обнародвани в Австрийския държавен вестник, ако не бъдат представени изискваните документи, гражданите ще бъдат поставени под 10-дневна домашна карантина.

Ако пътуващите граждани не са успели да си направят тест в България, в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават на собствени разноски да си направят тест. До представянето на негативен резултат от теста, гражданите се задължават да са под домашна карантина или карантина.

Не се променят правилата по отношение на транзитното преминаване през Австрия. За него не се изисква представяне на отрицатален тест за коронавирус, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано.

Коментари: 0