Автомобилният пазар в ЕС продължава негативната серия

Регистрациите на нови коли през януари намаляват средно с 28% в петте най-големи пазара на континента

Автомобилният пазар в ЕС продължава негативната серия

Снимка: Unsplash

304 ~ 1 мин. четене

Продажбите на леки коли на петте най-големи пазара в Европа се понижават с повече от една четвърт през януари на фона на възобновените национални блокади, целящи ограничаването на коронавируса. Ситуацията и слабото търсене принудиха дилърите отново да прекратят дейността си. 

Регистрациите на нови автомобили в Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания намаляват средно с 28% през януари в сравнение със същия месец на 2020 г., изчислява анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн. Според него блокадите и недостигът на чипове ще понижат продажбите на въпросните пазари с 10%.

„Перспективите за продажбите в Европа за първото полугодие остават несигурни“, изтъква той. Според него очакванията за почти двойно увеличение на оперативната печалба на автомобилните производители в региона през тази година изглеждат все по-съмнителни. 

Отчетеният спад през миналия месец идва на фона на значително по-скромното понижение през декември 2020 г., когато автомобилните производители започнаха масивна кампания за увеличение на продажбите на електромобили.

По-силното търсене в края на годината и възстановяването на Китай помогнаха на автомобилните концерни, включително на Volkswagen AG и BMW AG, да реализират по-добра от очакваната печалба за четвъртото тримесечие. И все пак общите продажби на превозни средства спаднаха най-много в Европа през миналата година в сравнение с други региони.

Относително устойчивото търсене през второто полугодие успя само частично да компенсира колапса по време на първоначалното разпространение на COVID-19 в Европа и по света. 

Подкрепи Economic.bg