Френската безработица се сви до предпандемични нива, но само официално

Пазарът на труда пое най-бързо младите работници

Френската безработица се сви до предпандемични нива, но само официално

Снимка: Pixabay

440 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Безработицата във Франция спадна до предпандемичните си нива през последното тримесечие на 2020 г., показват данните на националната статистическа служба INSEE, предава Reuters.

Възможно е обаче разминаване с реалното състояние на пазара на труда, тъй като по време на шестмесечния COVID локдаун в страната множество французи не са имали възможност да се регистрират в бюрата по труда, поясниха от агенцията. Според тях това ще окаже сериозно влияние върху стойностите, които ще бъдат отчетени през първото тримесечие на тази година.

Данните на статистическата служба показват още, че през последните три месеца на 2020 г. безработицата е спаднала до 8% от 9.1% през третото тримесечие. И е малко под нивото от 8.1%, отчетено през първите три месеца на 2019 г., когато все още не върлуваше коронавирусната пандемия.

През четвъртото тримесечие броят на безработните французи достигна 2.4 милиона, намалявайки с 340 хиляди спрямо предходното тримесечие. 

Най-сериозно понижение се наблюдава сред 15-24-годишните, които по-бързо са успели да се устроят на пазара на труда. Впечатление прави, че жените също се справят по-добре с намирането на работа, според данните на INSEE.

Процентът на работещите по дългосрочен договор е нараснал до 49.8% от 49.2% през предходното тримесечие, след като в някои сектори беше възобновено наемането на персонал.

Преди да настъпи пандемията президентът Еманюел Макрон имаше за цел да намали нивата на безработица до 7% до изтичането на петгодишния му мандат през 2022 г. COVID кризата обаче очевидно ще му попречи да реализира тези планове. При встъпването си в длъжност той завари безработица в размер на 9.5% и се зае да либерализира пазара на труда. По време на предшественика му Франсоа Оланд коефициентът се държеше над 10 на сто. 

Подкрепи Economic.bg