Parler възкръсна онлайн след едномесечно отсъствие

Parler възкръсна онлайн след едномесечно отсъствие

Снимка: БТА

След едномесечно отсъствие от интернет пространството социалната мрежа Parler, която Доналд Тръмп почти „уби“ неволно, се върна онлайн. Въпреки първоначалните слухове за руска подкрепа при възстановяването на услугата, сега се оказа, че платформата ще бъде хоствана от базираната в Лос Анджелис SkySilk.

Социалната мрежа Parler бе заличена от интернет пространството малко след бунтовете в Капитолия. Хаосът в американския парламент доведе до смъртта на няколко души, а като техен подстрекател бе посочен все още действащият по това време президент Доналд Тръмп. Противоречивите му и подбуждащи към насилие публикации доведоха до блокирането на акаунтите му във водещите мрежи като Twitter и Facebook. В резултат на това и той, и голяма част от крайнодесните му привърженици потърсиха нов канал за комуникация в Parler.

С това социалната мрежа привлече още повече критични погледи към себе си заради неспособността ѝ да овладява разпространението на насилствено съдържание. Проблемите ѝ в тази посока датират от по-рано, но ескалираха на фона на политическата криза в САЩ. Apple и Google свалиха приложението от виртуалните си магазини, а чашата преля след спирането на хостинг услугите на Amazon, което на практика я заличи от интернет.

През януари се появи информация, че Parler може би е намерила подкрепа от хостинг компанията DDos-Guard, за която се знае, че е притежавана от двама руснаци и че и преди е работила с крайнодесни сайтове.

От SkySilk настояват, че не подкрепят разпространението на зловредно съдържание.

Нека бъда ясен, SkySilk не защитава и не оправдава омразата, а по-скоро защитава правото на частна преценка и отхвърля ролята на съдия, съдебен заседател и палач“, коментира главният изпълнителен директор Кевин Матосян.

В понеделник Parler бе частично достъпна, като някои потребители се оплакваха, че нямат достъп до нея.

Коментари: 0