Parler даде признаци на живот с руска подкрепа

Компанията е намерила противоречив хостинг доставчик

Parler даде признаци на живот с руска подкрепа

Снимка: БТА

Социалната мрежа Parler, която бе свалена от американските технологични гиганти, се върна частично онлайн с помощта на руска технологична компания, предава Reuters.

Платформата, станала убежище за крайно десните американци, бе премахната от виртуалните магазини на Apple и Google, както и от облака на Amazon. Останала без хостинг, тя на практика изчезна от интернет. Действията срещу нея бяха предприети заради неспособността на модераторите да овладеят разпространението на публикации, призоваващи към насилие и прославящи щурма на Капитолия от 6 януари.

За кратко тя се зарадва на засилен интерес след миграцията на Доналд Тръмп и негови поддръжници към нея. А това се случи, след като президентът на САЩ бе блокиран от популярните социални мрежи Twitter и Facebook.

В понеделник, седмица след онлайн затъмнението ѝ, Parler даде първи признаци на живот, макар и само чрез едностранни съобщения от изпълнителния директор на компанията. С тях той подсказа, че приложението може би е намерило нов хостинг доставчик.

Адресът за интернет протокол е собственост на DDos-Guard, която се контролира от двама руснаци. За компанията се знае, че предоставя услуги за защита от атаки за отказ на услуга (DoS), обяснява експертът по инфраструктура Роналд Гилмет пред Reuters.

При пълното възстановяване на приложението, потребителите на Parler също ще получат възможност да публикуват коментари.

Изпълнителният директор на Parler Джон Матце и представители на DDoS-Guard не отговориха на искания за коментар.

Миналата сряда Матце каза, че компанията води преговори с множество доставчици на услуги, но отказа да даде повече подробности. Малко преди това той допусна, че Parler може и никога да не се върне онлайн

За DDoS-Guard пък се знае, че е работила и с крайно десни и конспиративни сайтове, поддържащи Тръмп. Компанията предоставя хостинг и на руски правителствени платформи.

Тя е регистрирана в Шотландия под името Cognitive Cloud LP. За нейни собственици се считат Алексей Ликачов и Евгений Марченко.

Критиците на Parler обръщат внимание на потенциалните рискове за сигурността, които предполагат зависимостта от руска компания. Московската пропагандна машина е сочена и за подбудител на политическите разногласия в САЩ, подкрепяйки конспиративните теории за откраднатите избори на Доналд Тръмп.

Коментари: 0