Британските компании се „изселват“ във Франция заради Брекзит

Над 2500 работни места отлетяха от Острова

Британските компании се „изселват“ във Франция заради Брекзит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Броят на компаниите, които са базирани в Лондон, но се местят във Франция, се увеличава с всеки изминал ден, информират от френската централна банка. След като Европейският парламент ратифицира търговското споразумение между ЕС и Великобритания, се очаква 80% от бизнеса в страната да се „изсели“, предава Reuters.

Брекзит

„Много базирани в Обединеното кралство финансови фирми вече отвориха дъщерни дружества в Европейския съюз, за ​​да запазят неограничен достъп до единния пазар, откакто Великобритания напусна европейското пространство“, заяви Франсоа Вилерой де Галхау, управител на Централната банка на Франция.

По думите му около 50 фирми вече са получили лицензи за работа във Франция, което означава, че над 2500 работни места са отлетели от Острова. Това прехвърляне е струвало на Обединеното кралство активи на стойност над 170 млрд. евро (205.96 милиарда долара).

„Очакват се още премествания и то в най-скоро време, защото ЕП по договор трябва да ратифицира споразумението до февруари“, поясни Де Галхау.

Междувременно ЕС се опитва да удължи срока за ратификация до „по някое време през април“. Членовете му са заявили, че не искат да прибързват и е редно „да се изчака всички страни да получат преведено на техен език споразумение, за да се направи пълен анализ на документа“.

Франция би спечелила от подобно удължаване на срока, защото по този начин ще се предостави допълнително време на компаниите да организират документално самото си прехвърляне.

Директорът на банката поясни, че Брекзит е създал невероятни възможности за засилване на пазарната инфраструктура в страната и „смятаме да се възползваме максимално“.

Коментари: 0