Напрежението във Великобритания ескалира заради Брекзит

Митническите служители на пристанищата на Ларн и Белфаст са заплашвани и работата им бе спряна

Напрежението във Великобритания ескалира заради Брекзит

Снимка: Pixabay

12581 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Проверките на животински и хранителни продукти на пристанищата Ларн и Белфаст (Северна Ирландия) са прекратени след множество заплахи от местното население срещу служителите на пристанищата. Правителството в Лондон обяви, че засега атаките са само вербални, като по информация на BBC са отправяни предупреждения от типа „ти си мишена“ и „ние идваме“.

Брекзит

Освен това полицията в Северна Ирландия заяви, че в околията са се появила и множество стенописи, на които са изобразени „кървави сцени“.

Служителите, които трябва да извършват т.нар. „здравна проверка“ на всички продукти, влизащи/излизащи от страната, за да издадат необходимия здравен сертификат за пренасяне на стока, са заявили, че „усещахме как нещата ще ескалират“.

Междувременно полицията е увеличила патрулното присъствие и на двете пристанища, като поясняват, че към момента ситуацията е спокойна.

Министърът на земеделието, околната среда и селските въпроси Едуин Поутс обясни, че работата ще бъде възобновена, когато ситуацията се успокои и „сме сигурни, че няма опасност за живота на хората ни“. „Понастоящем в местната общност има напрежение, което се разпалва и ние няма да останем настрана като оставим нашите служители да бъдат мишени, когато те просто си вършат работата", добави той.

Припомняме, че откакто Обединеното кралство излезе от ЕС на 1 януари, влязоха в сила няколко нови изисквания при транспортирането на храни – всеки продукт трябва да мине здравна инспекция, която ако е успешна, се издава индивидуален сертификат за всяка кутия/кашон/пакет; минава се щателна митническа проверка, от която се изчакват необходимите пътнически документи, които пък се представят на съответното ГКПП.

Още в началото на януари редица транспортни фирми и представители на рибната индустрия сигнализираха, че системата е изключително тромава и отнема по няколко дни. По този начин сроковете на годност на продукцията изтичат, а клиентите в Европа отказват поръчката. Редица индустрии вече отчетоха сериозни загуби, а някои решиха и да преустановят работата си докато ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Великобритания не приключи.

Няколко транспортни компании и рибни производители излязоха на протест с искания държавата да облекчи административните документи, но правителството заяви, че „системата работи добре - просто трябва да се свикне с нея“.

По-рано днес една от най-големите британски компании за сирене The Cheshire Cheese заяви, че вече обмисля преместване във Франция, заради „трудностите, пред които Брекзит ни изправи“, предава Reuters.

Подкрепи Economic.bg